UOČI SASTANKA

Premijer FBiH Nermin Nikšić za "Avaz": Njihovo ne je ne ideji državotvornosti

Problem opoziciji predstavlja i činjenica što bi lično svjedočili da su priče o izdaji države i štetnim ustupcima koje radi trojka samo laž

Nikšić: Razgovori o najtežim pitanjima. Vlada FBiH

Alen Bajramovic

29.1.2024

Lideri stranaka trojke za danas su zakazali sastanak posvećen implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura i izmjenama Ustava BiH koje one iziskuju. Iako je poziv upućen svim parlamentarnim strankama na državnom nivou, brzo je stigao odgovor iz SDA, SDS-a, DF-a i NES-a da se njihovi predstavnici neće pojaviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mada ne vjeruju u mogućnost bilo kakvog dogovora, jer je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska parlamentarna većina, prisustvo sastanku potvrdili su iz HDZ-a i SNSD-a.

Otvoreni dijalog

- Namjera trojke je da se na principima otvorenog dijaloga vodi razgovor o najtežim političkim pitanjima koja opterećuju političke prilike u BiH. Organizacijom sastanka želimo da pokažemo našu opredijeljenost da u važna pitanja, kao što su izmjene Ustava, uključimo sve relevantne političke činitelje, kako iz vlasti tako i iz opozicije - pojašnjava Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer FBiH, za „Avaz“.

Podsjeća da je i SDP, kao opozicija, odbijao učešće u razgovorima koji su podrazumijevali ustavne promjene samo u FBiH, pa na takve sastanke nisu pozivane stranke iz RS.

- Ovaj put su pozvani svi, ali je očito da neki nemaju hrabrosti, a možda ni vizije, a pogotovo želje da prihvate jedan državotvoran, integrirajući pristup. Njihovo ne je ne ideji da državotvornost i dugoročno građenje povjerenja budu vodilja političkih procesa u kojim se svi izdižemo iznad sujeta i jednokratnog politikantstva - ističe Nikšić.

Uvjeren je da problem opoziciji predstavlja i činjenica što bi na sastanku i lično svjedočili da su priče o izdaji države i štetnim ustupcima koje radi trojka – samo laž.

Teret odgovornosti

- Uvijek u svim procesima smo isticali da je za nas apsolutni prioritet provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao naša ustavna, moralna i civilizacijska obaveza i uvjet za pristupanje EU. Mogao bih sada nabrajati šta su oni sve obećavali, pa čak i potpisivali, ali mislim da se njima i o tome šta su radili ne trebamo baviti. Svako od nas neka nosi svoj teret odgovornosti za ono što je radio, što radi ili će raditi. Jedini sudija će biti vrijeme i krajnji rezultat - dodaje Nikšić.

Želimo tražiti rješenja

Dogovor nema alternativu, a tokom razgovora treba čuti i one s kojima se ne slažemo, naglašava, jer se tako rješavaju problemi u savremenim demokratijama.

- Naravno, možemo i sjediti svako u svom uredu, svađati se, ispucavati zapaljive parole koje neće donijeti ništa dobro građanima BiH koji, bez obzira na to kojem narodu pripadaju, odlaze iz svoje zemlje. Naši principi i prioriteti su jasni i od njih ne odustajemo, ali smo spremni i želimo tražiti rješenja koja će našoj državi i svim njenim građanima ponuditi perspektivu i učiniti da se osjećaju ugodno, zaštićeno, ravnopravno i poštovano u Bosni i Hercegovini. Šta je loše u tome? Zar to ne bi trebao biti cilj svih nas - pita Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.