ENTITETSKI MINISTAR

Degutantne izjave Karana: "Rezolucija o Srebrenici će se izgubiti u sopstvenoj laži, ne smijemo prihvatiti laž o žrtvi i agresoru"

Srpski narod se u svojoj historiji uvijek borio protiv zla, bilo da je to fašizam, nacizam ili Rezolucija o Srebrenici

Siniša Karan. RTRS

S. S.

24.5.2024

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan izjavio je Srni da "politički motivisana Rezolucija o Srebrenici, koja se kosi sa istinom, vremenom neće dobiti na snazi, nego će potpuno nestati, jednostavno izgubit će se u sopstvenoj laži na kojoj je i nastala, ali do tada, nažalost, napravit će mnogo štete".

- Sve federacije na svijetu, posebno multietničke su zasnovane na nekom zajedničkom interesu. Međutim, BiH u fazi nastanka nije imala nikakav interes prepoznat od tri naroda da žive skupa, samo ih je gola sila natjerala na suživot. Sada, zahvaljujući rezoluciji, život u BiH je zasnovan na netrpeljivosti. Rezolucija je koncept nemogućeg suživota, historijska razdjelnica života u zajedničkoj državi. To nije rezolucija pomirenja, već rezolucija nemira, razgradnje i laži - rekao je Karan.

"Ne razdvaja se dobro i zlo"

On je kazao da ova rezolucija ne "razdvaja dobro i zlo, već istinu i laž, i ona je, zapravo, otjelotvorenje svog zla koje je udarilo na srpski narod".

- Bez obzira na sva kršenja procedura, gaženja normi, na rušenje ustavnog poretka, ustavnih institucija, bez obzira na lakrdiju na koju je nasjeo i najveći svjetski forum država i naroda, Rezolucija o Srebrenici neće promijeniti činjenicu da su Srbi slobodarski narod i neće promijeniti karakter građanskog rata u BiH. Istina je jedna: ovdje nije bilo agresora i žrtve, bio je nesretni građanski, vjerski i etnički rat u kojem su svi žrtve. O toj istini pripovijeda groblje srpskih žrtava u Bratuncu, kao i brojni drugi "Bratunci" širom BiH, ali i stratišta srpskog naroda iz Prvog i Drugog svjetskog rata - naglasio je Karan.

On je poručio da "srpskom narodu neće suditi oni koji su kroz historiju činili zlodjela i prema Srbima i prema svim drugim narodima".

- Srpski narod se u svojoj historiji uvijek borio protiv zla, bilo da je to fašizam, nacizam ili Rezolucija o Srebrenici. Antifašistički srpski narod to je potvrdio i u Generalnoj skupštini UN: dvije trećine čovječanstva i najveći broj zemalja još jednom je jasno reklo da zna da su Srbi slobodarski i častoljubivi narod koji je uvijek branio samo svoja ognjišta, a nikada nije napadao na tuđa - konstatovao je Karan.

On je kazao da srpski narod mora uporno da govori o svojim žrtvama koje su im "podarile slobodu i RS, i ne smije prihvatiti, ne samo Rezoluciju o Srebrenici, nego ni laž o žrtvi i agresoru".

Univerzalna istina

Prema njegovim riječima, mnoge zemlje na svijetu su prvi put čule o "srpskom, slobodarskom, antifašističkom, stradalničkom narodu, ali i o nacistima i fašistima koji pokušavaju da operu svoju svijest i savjest preko žrtava svoga genocida koji su počinili nad njima".

- Svijet više nije isti, istina se čuje, nema "univerzalne istine" jakih, moćnih, onih koji su ugnjetavali druge i širili svoje laži o "humanitarnim" bombadovanjima osiromašenim uranijumom, atomskim bombama. Koliko treba pritisaka, novca i ucjena da glasate za rezoluciju - ne znam, ali za glasanje protiv treba samo čestito srce, pravdoljubivost, čast i hrabrost - poručio je Karan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.