SA SJEDNICE

Zastupnici će se izjašnjavati o tome da penzioneri mogu dobijati penziju iako rade na povremenim poslovima

Za to je potrebno da ovo zakonsko rješenje pored Predstavničkog doma odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom PFBiH. Fena

FENA

28.5.2024

Predstavnički dom Federalnog parlamenta nakon pauze nastavio je zasjedanje koje je počelo danas u 11 sati. Razmatranje dnevnog reda počelo je sa prvom tačkom predloženom izmjenom i dopunom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojom se propisuje pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Kenan Spahić obrazložio je da je do sada navedeno pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom na to da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Neće biti obustavljanja penzija

- Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim – kazao je Spahić.

Ukoliko ova izmjena stupi na snagu to znači da penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Za to je potrebno da ovo zakonsko rješenje pored Predstavničkog doma odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Poslanici će danas glasati o zakonima i propisima na kraju razmatranja svih 16 tačaka utvrđenog dnevnog reda.

Tako je razmatran u vidu nacrta i novi zakon o likvidacionom postupku o kojem je resorni federalni ministar pravde Vedran Škobić rekao da je propisano da se uvede institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

- Zakonom se definišu četiri vrste likvidacionih postupaka: prinudna likvidacija, dobrovoljna likvidacija, likvidacija po službenoj dužnosti i drugi slučajevi utvrđeni zakonom – kazao je Škobić.

Likvidacija pravnih osoba

Izradi novog zakona pristupilo se jer je zakonski tekst koji se trenutno primjenjuje u Federaciji BiH donesen 2003. godine i sadrži svega 17 odredaba, za koje se u dosadašnjoj primjeni pokazalo da nisu dostatne za rješavanje svih situacija u praksi, a što je rezultiralo različitim postupanjem sudova u određenim pravnim situacijama.

Zato se novim zakonskim rješenjima nastoje urediti svi oblici likvidacija pravnih osoba, te ubrzati i skratiti postupak u svim segmentima u kojima je to moguće, a da se pri tome izbjegnu zakonske nedorečenosti.

Osim navedenih zakona poslanici trenutno razmatraju i donošenje nove Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024.-2027. godina.

Nakon toga, uslijedit će u okviru zadnje tačke dnevnog reda „izbori i imenovanja“ očitovanje poslanika o prijedlogu da se za sudiju Ustavnog suda BiH potvrdi kandidat Marin Vukoja koji je najpozicioniraniji na rang listi.

Također, i druga imenovanja radnih tijela i zvaničnika na pozicije u federalne institucije očekuje se u nastavku sjednice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.