RAZGOVOR

Dragan Mioković za "Avaz" o izboru Vukoje: Ne znam čemu tolika galama, procedura je jasna

Nadam se da ćemo narednog sudiju, a već smo dobili zahtjev za popunu te pozicije, izabrati na vrijeme, dodao je

Dragan Mioković. Anadolija

Alen Bajramovic

29.5.2024

Novi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da su poslanici kasno sinoć, nakon više od godinu dana, ispunili svoju ustavnu obavezu i imenovali sudiju Ustavnog suda BiH. On očekuje da Ustavni sud BiH, nakon izbora Marina Vukoje, bude efikasniji.

- Nadam se da ćemo narednog sudiju, a već smo dobili zahtjev za popunu te pozicije, izabrati na vrijeme. Naša stranka je već podnijela inicijativu za promjenu načina izbora sudije, Nadam se da ćemo novog izabrati po novoj proceduri. 

Naše je tumačenje da je sadašnja odluka o načinu izbora sudija u Predstavničkom domu takva da kompletnu proceduru provodi Komisija za izbor i imenovanja, odnosno radna grupa koju imenuje komisija. Znaci 98 poslanika u Predstavničkom domu se reducira na troje, plus dvoje sudija. To je sad tako. 

Suština našeg prijedloga je da svaki klub u Predstavničkom domu da po jednog predstavnika i da to bude jednostavno parlamentarno saslušanje. I druga stvar, da tačno preciziramo je li konačan prijedlog onaj ili ona ko dobije najveći broj bodova na parlamentarnom saslušanju ili ćemo poslati više kandidata I naći način kako će se to raditi.

Sva ova galama proizvod je toga da u postojećoj odluci ne postoji propisana procedura kako bi to Parlament birao između dvojice, a kamoli deset kandidata. Postoji još jedna stvar. Po sadašnjem Poslovniku Predstavničkog doma, glasanje u domu je javno, osim u nekim slučajevima propisanim tim poslovnikom. 

Oba prethodna izbora, 2005. i 2008. godine, obavljena su tajnim glasanjem pa je pitanje koliko je to bilo u redu - kaže Mioković za portal "Avaza".

U prvom razgovoru po preuzimanju dužnosti predsjedavajućeg, Mioković ističe da će njegove prve aktivnosti biti prisustvo obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru, iniciranje izmjena Upravnog odbora Federalne televizije i osiguravanje što bolje prohodnosti zakona između Vlade FBiH i Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.