DAN BIJELIH TRAKA

Dragan Mioković: Danas ne samo da treba biti s Prijedorčanima, nego treba biti i Prijedorčanin

Mioković je prije odavanja počasti posjetio imama Amira Mahića u Kozarcu kojem je bila ugrožena sloboda govora

Dragan Mioković. Parlament FBiH

S. S.

31.5.2024

Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, učestvovao je danas na obilježavanju Dana bijelih traka u Prijedoru odakle je poručio:

- Danas nikakva obilježja nemaju smisla osim bijele trake koje znače sjećanje na ubijene građane i građanke Prijedora 1992. godine, a posebno na ubijenu prijedorsku djecu. S bijelim trakama poručujemo da nastavljamo živjeti i za njih, da zločin nije postigao cilj. Ako oni ne mogu hodati ovim gradom, onda će njime ne samo hodati, nego i vladati uspomena na ubijene. I to vladati ne da se sveti, nego da pomiri Prijedorčane i sve građane naše zemlje da učinimo nemogućim da se ovakav ili bilo kakav zločin nad bilo kime više ne dogodi.

Ovdje sam došao na poziv Udruženja Prijedorčanki Izvor. Došao bih, naravno, i bez poziva ali mi mnogo znači činjenica da briga o sjećanju na prijedorske žrtve dolazi upravo odavde i da je kontinuirana, te da se s tim ljudima mogu, bar neke dane u godini, a posebno na današnji dan, osjećati kao Prijedorčanin i da im mogu biti od koristi. Danas ne samo da treba biti s Prijedorčanima, nego treba biti i Prijedorčanin.

Mioković je prije odavanja počasti posjetio imama Amira Mahića u Kozarcu kojem je bila ugrožena sloboda govora. Tim povodom kaže:

- Mi svim povratnicima, bilo gdje u Bosni i Hercegovini, a posebno onima koji su nakon povratka trpili bilo kakve pritiske, moramo stalno održavati osjećaj sigurnosti i davati im do znanja da su oni briga svih nas, bez obzira na kojem smo nivou vlasti ili u kojem dijelu BiH živimo jer svaki pedalj Bosne i Hercegovini pripada podjednako svakom njenom građaninu. To posebno moramo raditi na dane bolnih sjećanja kakav je Dan bijelih traka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.