VLADA FEDERACIJE BIH

Donesena Odluka o izradi Strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH za razdoblje 2026.-2035.

Odlukom je precizirano da će se ovom strategijom definirati pravci, ciljevi i resursi daljnjeg razvoja metalne i elektro industrije u FBiH

Vlada Federacije BiH. Fena

FENA

5.6.2024

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku o izradi Strategije razvoja metalnog i elektro sektora FBiH za period od 2026. do 2035. godine.

Odlukom je precizirano da će se ovom strategijom definirati pravci, ciljevi i resursi daljnjeg razvoja metalne i elektro industrije u FBiH, te osigurati usklađenost razvojnih pravaca sa strateškim ciljevima iz Strategije razvoja FBiH 2021.-2027. godina, kao i relevantnim dokumentima za proces integriranja naše zemlje u EU i drugim međunarodno priznatim obavezama BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nosilac izrade Strategije je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije u suradnji sa UNDP-em, a na osnovu Sporazuma o financiranju između Razvojnog programa Ujedinjenih naroda i ovog federalnog ministarstva, potpisanog 28. prosinca 2023. godine. U Odluci se navodi i da će Ministarstvo u procesu izrade Strategije osigurati učestvovanje zainteresiranih strana.

- To su nadležni federalni i kantonalni organi uprave, upravne organizacije, jedinice lokalne samouprave, UNDP, Privredna komora FBiH, Federalni zavod za programiranje razvoja, te predstavnici udruženja metalne i elektro industrije - pojasnili su iz Vlade FBiH.

Također, Ministarstvo će primjenom otvorenog metoda koordinacije i poštujući princip horizontalne i vertikalne koordinacije, formirati radnu grupu za izradu Strategije. Rok za dostavljanje prijedloga Strategije na razmatranje i usvajanje Vladi Federacije BiH, uz prethodnu provedbu procesa konsultacija, je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu današnje odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.