"AVAZ" NA LICU MJESTA

Održana godišnja press konferencija "BH Telecoma": Aktivirali smo značajan dio sredstava koji je bio zarobljen

Kovačević je istakao da je sada još svjesniji problema s kojima se "BH Telecom" susreće kada je u pitanju korisnička podrška i korisničko iskustvo

S press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Nerma Ajnadžić

prije 6 dana

Godišnja press konferencija "BH Telecoma" održana je danas, a v.d. generalnog direktora Amel Kovačević predstavio je finansijske rezultate kompanije za 2023. godinu, kao i prvi kvartal 2024.

Naglašeno je da je 2023. bila godina tranzicije za "BH Telecom" jer je u oktobru imenovana nova uprava kompanije.

U 2023. godini "BH Telecom" je uspio da ostvari ukupan prihod od 530,5 miliona KM odnosno 20,5 miliona KM više u odnosu na godinu ranije (4 posto više).

Kovačević je istakao da su time ispunili poslovni plan.

Bruto dobit iznosila je 57,7 miliona KM što je manje za 14 posto, tačnije 8,4 miliona KM.

Ebitda je iznosila 147,8 miliona KM, odnosni 1 posto više.

- Pripremili smo podjelu dividende, odnosno naš prijedlog kao Uprave, koji očekuje podršku sutra na Skupštini, jeste da idemo na podjelu dividende našim vlasnicima u iznosu od 70 miliona KM što je dio dobiti iz 2023., a dio je akumulirana dobit neraspoređena iz prethodnih godina - rekao je Kovačević.

Osvrnuo se na razloge ovakvog poslovanja "BH Telecoma".

- Odgovornost za 2023. je podijeljena između dvije uprave. U februaru 2023. imali smo usklađivanje primanja naših radnika sa inflancionim stopama. Povećali smo rashode za 12,8 miliona KM, a to nije praćeno produktivnošću koja je trebala da se reflektira dodatnim prihodima koji su mogli da nadomjeste taj rashod. Druga stvar jeste da smo mi po ulasku u "BH Telecom" u oktobru 2023. godine, poduzeli određene aktivnosti da identificiramo sve moguće elemente koji eventualno nisu u skladu s međunarodnim standardima. Jedan od takvih rezultata jeste i dodatna amortizacija koja se desila za sredstva koja su bila aktivna u investicijama u toku. Značaj iznos sredstava je bio tu zarobljen, preko 100 miliona KM. Značajan dio smo aktivirali i time povećali amortizaciju - rekao je Kovačević.

Ukupan prihod u prvom kvartalu 2024. iznosio je 132 miliona KM što je za 9,3 miliona KM više u odnosu na 2023.

Prihod za prvih pet mjeseci tekuće godine je 223,4 miliona KM odnosno 14,4 miliona KM više u odnosu na 2023.

Kovačević je istakao da je sada još svjesniji problema s kojima se "BH Telecom" susreće kada je u pitanju korisnička podrška i korisničko iskustvo.

- U ime Uprave i svoje lično ime, želim da se izvinim svim korisnicima za sve propuste koje je "BH Telecom" do sada uradio kada je u pitanju korisničko iskustvo. Obećavam da će ova Uprava posvetiti se da taj posao približavanja nas ka našem korisniku i svijest da je klijent u pravu i da je jedini meritoran da kaže jesmo li ili nismo uspješni u našem poslu, bude zadovoljan i bude dugoročno opredijeljen da bude naš klijent - rekao je, između ostalog, Kovačević.

Na konfereniji se obratio i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je istakao da "BH Telecom" ne treba posebno podvlačiti.

- To je naša državna, nacionalna kompanija kompanija svih građana FBiH zato prema njoj osjećamo poseban i emotivan odnos. Kroz poslovanje posljednjih 10 godina "BH Telecom" uplatio je više od milijardu i po KM u razne budžete i fondove - rekao je Nikšić.

Dodao je da Vlada FBiH vidi "BH Telecom" kao lidera za razvoj digitalizacije BiH.

Istakao je da "BH Telecom" treba biti motor koji razvija BiH.

- Vlada FBiH niti je imala niti ima namjeru privatizirati "BH Telecom" - zaključio je Nikšić.

U sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza" čitajte ekskluzivni intervju s v. d. generalnog direktora Amelom Kovačevićem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.