DUGOTRAJAN PROCES

Nakon tri decenije Čaršijska džamija u centru Bosanske Dubice krajem jula otvara vrata vjernicima

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od pola miliona konvertibilnih maraka, kazao je Beganović

Čaršijska džamija. Fena

FENA

30.6.2024

Tokom rata svi muslimanski vjerski objekti u Bosanskoj Dubici bili su porušeni a na njihovim temeljima započeta izgradnja drugih objekata. Brzim djelovanjem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini spriječeno je potpuno gubljenje zemljišta gdje su nekada postojale džamije, koje je potom vraćeno u vlasništvo Islamske zajednice a ubrzo je otpočeo rad na obnovi nekadašnjih vjerskih objekata na mjesta gdje su stoljećima bili.

U centru grada

Revitalizacija je bila dugotrajan i težak proces, danas su svi objekti uspješno obnovljeni a posljednji od njih Čaršijska džamija u samom centru grada bit će svečano otvorena krajem jula ove godine.

- Čaršijska džamija je srušena 1992. godine, a 1994. je prodato njeno zemljište o čemu svjedoči dokument u čijem smo posjedu i znamo ko nas je zastupao u tom procesu. Tek 2008. godine uspjeli smo vratiti zemljište na kojem je bila planirana zgrada, dok je iz grunta katastra u potpunosti bila izbrisana džamija. 

Nakon što smo vratili zemljište, otpočeli smo s radom na ponovnoj izgradnji ove džamije i evo 2024. godine završavamo upotrebnu dozvolu nakon čega ćemo dobiti uknjižen ovaj vjerski objekat - kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica Safet ef. Beganović.

Džamija je izgrađena u 17. stoljeću, 1883. godine je vršeno njeno prvo renoviranje, zatim se spominje i renoviranje u 1971. godini, dok je sada 2024. godine okončan proces njene obnove koja je započela 2008. godine postavljanjem kamena temeljca.

Bogat program

- Ukupna vrijednost projekta iznosi više od pola miliona konvertibilnih maraka, a izvođač radova je bila firma Dola iz Cazina. Imat ćemo bogat višednevni program obilježavanja njenog ponovog otvorenja, a centralna svečanost bit će upriličena na Gradskom trgu preko puta džamije, gdje ćemo postaviti binu i održati koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti hafiz Aziz Alili - kaže Beganović.

Dodaje da su Bošnjaci nakon 24 godine od povratka u taj grad postali nezaobilazan faktor u Bosanskoj Dubici, što s ponosom ističe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.