OBUSTAVA POSTUPKA

Ništa od zahtjeva opozicije: Ustavni sud FBiH potvrdio da je izmjena Poslovnika koja je omogućila izbor Vukoje bila zakonita

Izgubili smo nekoliko mjeseci u šizofrenoj komunikaciji opozicije koja je koristila neprihvatljivo teške riječi, kaže Žuljević

Predstavnički dom PFBiH. Fena

S. S.

prije 2 dana

Ustavni sud FBiH odbio je apelaciju opozicionih zastupnika, koji su tražili da se ispita zakonitost sjednice i Poslovnika Parlamenta FBiH, koji je nedavno izmijenjen, a što je na kraju omogućilo izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

U obrazloženju je navedeno da nema osnova za provođenje spora te da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

O ovom pitanju se oglasio i zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Aner Žuljević (SDP).

- Ustavni sud FBiH utvrdio da nema povreda Ustava i Poslovnika u predmetima U-56/23 i U-7/24! Danas (op.a. jučer) smo zaprimili rješenja Ustavnog suda FBiH u dva predmeta i u oba su tvrdnje kvazipatriotske opozicije o navodnim povredama Ustava FBiH i Poslovnika PD Parlamenta FBiH potpuno demantovane! U predmetu U-56/23, Ustavni sud FBiH je obustavio postupak za rješavanje spora i utvrdio da nije bilo povrede Ustava FBiH. Ustavni sud FBiH posebno naglašava da su pojedini zastupnici na 8. vanrednoj sjednici glasali za odluke, a onda se obratili Ustavnom sudu FBiH osporavajući upravo te odluke.

U predmetu U-7/24 Ustavni sud FBiH je odbacio zahtjev za rješavanje spora koji je podnijelo 40 opozicionih zastupnika. U ovom predmetu je Ustavni sud FBiH utvrdio da sazivanjem i vođenjem 9. redovne sjednice na kojoj je usvojen Budžet za 2024. godinu i izmjene Poslovnika, nisu povrijeđena prava zastupnika u Parlamentu FBiH. Ovim odlukama je potpuno demaskirano licemjerje kvazipatriotske opozicije koja uporno osporava zakonite postupke u Parlamentu Federacije, Za to vrijeme predstavnici upravo tih političkih snaga svjesno krše Ustav FBiH štiteći uske stranačke i finansijske interese, što smo nedavno vidjeli na primjeru UKC Tuzla.  Na kraju, izgubili smo par mjeseci u šizofrenoj komunikaciji opozicije koja je koristila neprihvatljivo teške riječi, za koje sam siguran da neće stići izvinjenje - naveo je Žuljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.