“AVAZ” NA LICU MJESTA

U toku sjednica Senata: Hadžović-Džuvo i Zaimović predstavili programe

U prethodna dva mandata funkciju rektora je obnašao prof. dr. Rifat Škrijelj

Zaimović i Hadžović-Džuvo - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

prije 2 dana

U toku je izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na kojoj se bira novi rektor.

Kandidati za ovu funkciju su prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo, redovna profesorica na Medicinskom fakultetu, i prof. dr. Tarik Zaimović, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i aktuelni prorektor za finansije UNSA.

U prethodna dva mandata funkciju rektora je obnašao prof. dr. Rifat Škrijelj.

Profesorica Almira Hadžović-Džuvo na današnjoj izbornoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) predstavila svoj program.

Hadžović-Džuvo naglasila je u početku važnost komunikacije s osnivačem Univerziteta, a između ostalog bitnim je izdvojila i razvoj i implementacija politika o mentalnom zdravlju studenata, proširenje kapaciteta za cjeloživotno učenje, osiguranje finansijske stabilnosti Univerziteta.

Naglasila je globalni izazov organizacije visokog obrazovanja.

Hadžović-Džuvo je istakla kako ulogu rektora vidi kao ulogu lidera te da rektor mora imati povjerenje svih.

Tarik Zaimović, drugi kanditat za ovu poziciju, također je predstavio svoj program koji se fokusira na organizaciju i rad Univerziteta: zapošljavanje i novi program 150+, digitalizacija, javne nabavke, budžet Univerziteta, standardni i normativni kolektivni ugovor, odnose sa Vladom i Skupštine KS.

U predstavljanju je naglasio važnost digitalne transformacije koja uključuje nastavka razvoja UNSA platforme i modul za evidenciju studentskih rezultata (single-klick), Univerzitet Document Management System, finansijski informacioni sistem - FIS 2.0 i ProMIS…

Kao drugu važnu tačku naglasio je nastavak razvoja budžeta koji uključuju novi izvor prihoda, balansiranje istraživačkog rada sa nastavnim radom, ukupnu operativnu efikasnost, te upravljanje troškovima, sadržaj i obuhvat zajedničkih funkcija.

Posebnu pažnju je posvetio unapređenju naučne/umjetničke produkcije s posebnim fokusom na studentske istraživačke programe, uspostavljanje inovacionog fonda.

Kada je riječ o NIR/UIR infrastrukture, Zaimović je naglasio politiku otvorenog pristupa.

Zaimović je govorio i o rastu broja studenata koji je od velikog značaja. Kada je riječ o studentima, naglasio je bitnost kvalitete učenja, ishodi učenja, uvođenje i interdisciplinarnih izbornih predmeta, razvoj novih programa, a posebno onih na stranom jeziku, kako bi se povećao broj stranih studenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.