"AVAZ" NA LICU MJESTA

Iz Gračanice u Potočare pješice krenulo 8 planinara: Zastavu će nositi Mihret Jusufović iz Konjević-Polja, kojem je ubijen brat

Planinari će se u Nezuku pridružiti Maršu mira s ostalim Gračanlijama

Planinari krenuli u Srebrenicu. H. Čalić

H. Čalić

prije 3 dana

Grupa od 8 planinara Planinarskog društva „Zefir“ iz Gračanice, jutros je ispred Centralnog spomen-obilježja (1992-1995) krenula pješice u Potočare na komemoraciju. Oni će preći 200 kilometara od Gračanice do Nezuka i tu će se priključiti ostalim učesnicima „Marša mira“.

Njima su u četvrtak ispred Medrese Osman-kapetana Gradaščevića u Gračanici ispraćaj i sretan put poželjele kolege i kolegice PD „Zefir“. Na put su krenuli: Ševal Marmarac (59), Džana Sakić (40), Hanifa Mešanović (66), Amira Čelić Omerašević (58), Mihret Jusufović (42), Ramiz Ahmetagić (66-podrška), Sead Dedić (65) i gost iz PD „Vis 2020 iz Lukavca Muhamed Redžić.

- U planinarskom društvu „Zefir“ smo planirali ići na 20. „Marš mira“ da u Potočarima se poklonimo i molimo se za duše ubijenih 8372 nevinih ljudi. To je naš nijet, naš dug da pješice odemo na mjesto genocida. U grupi od 8 planinara su tri žene, među njima i Amira Čelić Omerašević, ovogodišnjica dobitnica Zlatne značke Grada Gračanice, ali i Mihret Jusufović, koji je kao desetogodišnje dijete 1995. godine iz Srebrenice s majkom došao na područje Gračanice i ostao ovdje da živi. Mi ćemo do Nezuka dva puta zanoćiti, u Bokavićima kod Lukavca kod naših prijatelja, drugu noć i Gornjim Vukovijama kod Kalesije - kaže jedan od iskusnih planinara Ševal Marmarac.

Zastavu će nositi Mihret Jusufović. H. Čalić

- Nikada neću zaboraviti 11. juli 1995. godine, kada su od majke Mine i mene kao desetogodišnjeg djeteta zlikovci razdvojii brata Mirsada i još 25 članova naše bliže i dalje rodbine i odveli ih da ih pobiju. Plakao brat, plakala majka, ja za njim gledao tužno. Nikad ga više nisam vidio, ubili ga, pobili svu moju familiju, a njegovi kosti smo pronašli 2011. godine i ukopali ga u Potočarima. Sada živim u Gornjoj Orahovici kod Gračanice, idem da nosim zastavu na čelu planinara, da bratu i svim ubijenim žrtvama genocida učim Fatihu, da molim Boga da im da lijepi Džennet - kazao je prije polaska jecajući Mihret Jusufović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.