AMERIČKI AMBASADOR

Marfi: SAD će uvijek biti uz žrtve i porodice žrtava, svi moraju prihvatiti istinu o genocidu

Osvrnuo se i na to šta je potrebno učiniti za žrtve rata, kao i šta je obaveza svih političara

Majkl Marfi. Avaz

Reporteri "Dnevnog avaza"

10.7.2024

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi (Michael Murphy) obratio se medijima nakon što je odao počast žrtvama.

Kazao je da je izuzetno važno da se prihvati istina o onom što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

- Danas mi je pripala tužna čast, ali čast i privilegija da budem ovdje i odam počast žrtvama genocida u Srebrenici u ime Sjedinjenih Američkih Država. Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se dogodilo ovdje i ukazujemo čast žrtvama. Naročito je to važno u vrijeme kad se dešava poricanje genocida i kada to poricanje genocida biva sve češće i dešava se u sve ružnijim momentima. Tako da ćemo danas mi, Sjedinjene Američke Države, stajati i uvijek ćemo biti uz žrtve i uz porodice žrtava, ukazati im počast. Danas i uvijek - kazao je Majkl Marfi, pa dodao:

- Kasnije danas pridružit ću se učesnicima Marša mira. To će biti moja privilegija da učestvujem s ostalim učesnicima Marša mira. Bit ću s njima, bit ću s preživjelima i s porodicama žrtava, da bih odao počast njihovoj hrabrosti i da bih pomogao njihovo nastojanje da se dođe do smiraja, tako što će se tražiti ostaci njihovih voljenih.

Osvrnuo se i na to šta je potrebno učiniti za žrtve rata, kao i šta je obaveza svih političara.

- Poruka za sve političare u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, jeste da imamo odgovornost da priznamo činjenice o tome šta se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine, da ih učimo istini o tome šta se desilo, da poštujemo žrtve i da podržavamo sve koji traže one koji se vode kao nestali, te podržavamo rad onih koji pokušavaju dovesti izvršioce [genocida] pred pravdu. To je obaveza, koja se odnosi na BiH, regiju i sve nas – istakao je američki ambasador. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.