POTOČARI

Bećirović odao počast žrtvama genocida: Naš cilj je prevencija, da se takvo zlo više nikada i nigdje ne ponovi

Osim što će sutra u Potočarima biti održana komemoracija, prvi put će u sjedištvu Ujedinjenih nacija u Njujorku također biti održana komemoracija

Denis Bećirović. Anadolija

Anadolija

10.7.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je danas cvijeće na spomenik u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i odao počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici, javlja Anadolu.

Nakon toga je obišao tabute 14 žrtava genocida koje će biti ukopane sutra na kolektivnoj dženazi u Potočarima, a koji se nalaze u nekadašnjoj Fabrici akumulatora.

- Danas sam ovdje da još jednom iskažem poštovanje žrtvama genocida i uskoro se priključujem i "Maršu mira". Prvi put komemoraciju žrtvama genocida imamo nakon usvojene Rezolucije o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici - poručio je Bećirović.

Kako je kazao, osim što će sutra u Potočarima biti održana komemoracija, prvi put će u sjedištvu Ujedinjenih nacija u Njujorku također biti održana komemoracija.

- Implementaciju Rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici više niko ne može zaustaviti. Ove godine to organizuje naša stalna misija u Njujorku, a od iduće godine to preuzima generalni sekretar Ujedinjenih nacija i Sekretarijat UN-a. To je najbolji pokazatelj u tome da istina sve više prodire širom svijeta i da oni koji su govorili da Rezolucija nije prošla ili nije usvojena, tek će u narednim godinama da vide njene efekte. Rezolucija ne postoji zbog toga da bismo se mi bilo kome svetili. Naše poruke su poruke mira i uvažavanja, ali svi moraju da prihvate činjenicu da je ovdje počinjen genocid i da postoje presude najviših svjetskih sudova o tome - istakao je Bećirović.

Naglasio je da "s jedne strane imamo negatore genocida, ali mi koji se borimo za istinu, bit ćemo još uporniji u narednom periodu. Cijeli svijet treba da bude uporniji. Naš cilj je prevencija, da se takvo zlo više nikada i nikome ne ponovi".

Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava, koje su ubijene u julu 1995. godine, bit će izneseni danas u Musallu mezarja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Bit će ukopani sutra na kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.