NEŠTO DRUGAČIJE

"Medeni zlatnik" jestivi suvernir Jajca

Zlatnik kolač nije kvarljiv, jer ne sadrži mlijeko i druge kvarljive proizvode

Josipa Kulenović, vlasnica slastičarnice Granny Kate’s. Fena

FENA

14.7.2024

Legenda kaže da je posljednji kralj Bosne i posljednji srpski despot Stjepan Tomašević Kotromanić na svojoj krunidbi u Jajcu onima koji su došli djelio svoj novac, tj. zlatnike koje je on iskovao. Od tada je prošlo više od 560 godina, a u Jajcu se i danas mogu pronaći Zlatnici Kralja Stjepana.

Za to je zaslužna Josipa Kulenović, vlasnica slastičarnice Granny Kate’s iz Jajca koja je „iskovala „ tačnije ispekla jestivi suvernir Jajca, "Medeni zlatnik".

Josipa Kulenović, inače profesorica engleskog i hrvatskog jezika nakon 15 godina rada u nastavi odlučila je promjeniti profesiju.

Ime po baki

- Nakon 15 godina u prosvjeti i svih problema u kojima je školstvo odlučila da želim da promjenim posao. Prvo sam malo putovala po svijetu. Kad sam se vratila odlučila sam da otvorim slastičarnicu i nazovem je po svojoj baki koja me naučila da pravim kolače - kaže Kulenović za Fenu.

Govoreći o „Medenom zlatniku“ Josipa Kulenović kaže da joj je bila želja da za svoj grad napravi jedan drugačiji suvenir.

Objašnjavajući zašto baš zlatnik kralja Stjepana Josipa Kulenović kaže da je to zato što je Stjepan okrunjen u Jajcu, tu je i sahranjen.

- Bio je posljednji bosanski kralj, bio je despot srpski. Kako god pogledamo on je taj nekakav simbol ujedinjenja. Bio je značajan ne samo za Jajce već za cijelu srednjovjekovnu državu Bosnu – kaže Josipa Kulenović.

Kulenović je istakla da je ideja bila da napravi suvernir koji može da bude jestiv, a i ne mora.

- Ko želi može da ga drži u vitrini, a ko želi može ga i pojesti - kaže Kulenović dodavši da se „Medeni zlatnik“ zbog svog sastava može jesti i nakon pola godine, a i duže.

U medenjaku se nalazi med koji je u srednjovjekovnoj Bosni bio glavna namirnica i zaslađivač. Tu je još i brašno, ulje i nekoliko začina koji upotpunjuju ukus. Tako je zlatnik kolač koji nije kvarljiv, jer ne sadrži mlijeko i druge kvarljive proizvode.

Josipa Kulenović kaže da se svaki medenjak zasebno pravi i da nijedan nije isti. Oblikuje se u drvenom kalupu, radi se po starinski, bez miksera.

Naglašava da postoji interes za „Medeni zlatnik“.

Veže ih nostalgija

- Veliki je interes, naročito od ljudi koji žive vani. Naša dijaspora, oni koji su čak više vezani za Jajce nego mi koji živimo ovdje. Obično mi koji tu živimo ne vidimo sve te ljepote kojima smo okruženi. Oni na neki način znaju šta su ostavili. Valjda ih veže nostalgija uz njihov grad - kaže Kulenović.

Za „Medeni zlatnik“ interesuju se i turisti, stranci koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu da bi naučili nešto, kako kaže Josipa Kulenović, o povijesti, prirodnim ljepota, oni koje zanimaju muzeji, kultura....

A kad je riječ o zvanju profesora Kulenović kaže „jednom profesor uvijek profesor“ pa dodaje da se možda ovom pozivu nekad i vrati kad bude bolja sitacija u prosvjeti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.