BIVŠI PREDSJEDNIK

Nastavlja se danas: Republikanska konvencija usredotočit će se na imigraciju

Delegati Republikanske stranke burno su navijali kada se Tramp pojavio na ekranu iza pozornice

Tramp dva dana nakon što je preživio atentat. AP

FENA

16.7.2024

Dva dana nakon što je preživio pokušaj atentata, bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) trijumfalno se pojavio na večeri otvaranja Republikanske nacionalne konvencije sa povezom preko desnog uha, najnovijom uvjerljivom scenom u predsjedničkoj kampanji već definiranoj dramatičnim obratima.

Burno navijanje

Delegati Republikanske stranke burno su navijali kada se Tramp pojavio na ekranu iza pozornice, a zatim se pojavio u areni, vidno emotivan, dok je muzičar Lee Greenwood pjevao "God Bless the USA".

Bilo je to nekoliko sati nakon što je konvencija formalno nominirala bivšeg predsjednika da predvodi republikansku listu u novembru protiv predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden).

Konvencija se nastavlja u utorak, kada se fokus pomiče na imigraciju, pitanje od središnje važnosti za Trampov politički brend koje mu je pomogao da ga zavoli republikanska baza kada je započeo svoju prvu kampanju 2015. godine.

Tramp, u pratnji zida agenata tajne službe u ponedjeljak, nije se obratio prisutnima u dvorani - dok je njegov govor prihvatanja zakazan za četvrtak - ali se tiho smiješio i povremeno mahao dok je Greenwood pjevao. 

Izraz lica

Naposljetku se pridružio svom novonajavljenom kandidatu za potpredsjednika, senatoru iz Ohaja JD Vanceu, kako bi slušao preostale govore od večeri, često s prigušenim izrazom lica i prigušenim reakcijama neuobičajenim za nesramežljivog showmana.

Burna dobrodošlica naglasila je dubinu naklonosti publike prema čovjeku koji je osvojio nominaciju 2016. kao autsajder, u sukobu sa stranačkim establišmentom, ali je pobijedio sve republikanske suparnike, ušutkao većinu konzervativnih kritičara i sada izaziva lojalnost u stranačkim redovima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.