NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Korak bliže dobivanju dvije milijarde eura iz Plana rasta: Predstavnički dom PSBiH usvojio državni budžet

"Za" je bilo 23, a protiv 16 zastupnika, dok nije bilo suzdržanih

S jedne od ranijih sjednica. FENA

E. Ć.

16.7.2024

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je budžet institucija BiH i sad je na redu Dom naroda.

Predlagač Prijedloga zakona o budžetu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. "Za" je bilo 23, a protiv 16 zastupnika, dok nije bilo suzdržanih.

Ovo je važan korak zbog stabilnosti institucija Bosne i Hercegovine, ali i zbog ispunjavanja uvjeta za Plan rasta Evropske unije koji bi nam mogao donijeti ogroman paket podrške vrijedan dvije milijarde.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u okviru budžeta za 2024. godinu iznose 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM u odnosu na budžet institucija BiH za 2023. godinu

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je, obrazlažući predloženi budžet institucija BiH za 2024. godinu, kazao da je nažalost realnost Bosne i Hercegovine da je ona u svojoj historiji svega dva puta usvojila budžet u redovnoj proceduri.

- Uvijek smo ulazili u privremeno finansiranje i to nije pitanje za Ministarstvo finansija i trezora, to je sigurno neko političko pitanje. Nažalost, ta se praksa nastavlja, ali to je vjerovatno stvar kompleksne političke realnosti Bosne i Hercegovine - rekao je on.

Govoreći o budžetu institucija BiH, Amidžić je rekao da je to jedan potrošački budžet gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.