VLADA ZDK

Proglašena epidemija morbila u ZDK: Sektoru zdravstva veće plaće za minimalno 250 KM

Odluka o proglašenju epidemije danas će biti objavljena i u Službenom listu ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Fena

FENA

19.7.2024

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svom današnjem zasjedanju zvanično je proglasila epidemiju morbila u tom kantonu te usvojila rebalans budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, čime su osigurana sredstva za uvećanje plaća u sektoru zdravstva - kazao je nakon sjednice premijer Nezir Pivić.

Set odluka

Napomenuo je kako su na današnjoj sjednici razmatrali 54 tačke, a da je važno izdvojiti da su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o inspekcijama ZDK te izmjene rebalansa budžeda ZZOZDK, kao i set odluka o pomoći boračkim populacijama.

Epidemiju morbila proglasili su nakon podnesenog izvještaja o epidemiološkoj situaciji od strane ministrice zdravstva Aide Salčinović. Odluka o proglašenju epidemije danas će biti objavljena i u Službenom listu ZDK.

- Nažalost, eto, došli smo u situaciju da moramo proglasiti epidemiju morbila u ZDK, jer se povećao se broj zaraženih i što je to bolest koja se vrlo lako prenosi- kazao je Pivić.

Rebalans budžeta ZZOZDK svojevrsna je, dodao je, priprema za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za oblast zdravstva.

- Kao što je poznato, u pripremi je, odnosno u zavšnoj fazi te očekujemo da će u naredom periodu biti periodu biti potpisan Kolektivni ugovor za oblast zdravstva, kojim će značajno biti poboljšan status zaposlenih u zdravstvu koji se finansiraju iz ZZOZDK.

Ozbiljan iskorak

Ljekarima će plaće biti uvećane za 15, a tehničarima 20 posto - najavio je Pivić, koji je objasnio kako se radi o „kombinaciji linernog i povećanja koeficijenata“.

Ovim će, dodao je, biti napravljen „ozbiljan iskorak“ u povećanju plaća zaposlenih u zdravstvu te da će najniže plaće u zdravstvenom sektoru sada biti uvećane za minimalno 250 KM, dok će ljekarima plaće biti uvećane i više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.