NIZ SADRŽAJA

Ususret jubilarnoj 20. godišnjici obnove simbola Mostara: "Dnevnik mimara" kao detaljna priča i dokument o velikom graditeljskom poduhvatu u BiH

Kao neko ko je tada bio na čelu grada i danas 20 godina poslije jako sam ponosan, kaže Oručević

S ranijih obilježavanja Centra za mir. Centar za Mir

Meliha Smajkic

20.7.2024

Promocijom knjige „Dnevnik mimara“ autora Safeta Oručevića, u Mostaru će u nedjelju, 21.jula početi obilježavanje jubilarne, 20.godišnjice obnove Starog mosta.

Oručević, direktor Centra za mir i multietničku saradnju, kao bivši gradonačelnik Mostara i kao, zapravo, pokretač ideje o obnovi Starog mosta, u svom štivu je detaljno ispričao i dokumentovao priču o tom velikom graditeljskom poduhvatu, najvećem poslijeratnom u BiH.

Jedan od razloga zbog kojeg je odlučio objaviti knjigu jeste taj, kako nam je rekao, da se prestane sa iskrivljivanjem historije obnove Starog mosta na bilo koji način, budući da, kako je naveo, postoje neke tendencije revizije cijele te uspješne priče.

Knjiga je, kaže nam, napisana kao jedan dnevnik događaja, koji počinju od 1993.godine, pa sve do donošenja odluke o obnovi, početka radova i kompletne šestogodišnje graditeljske priče, velikog partnerstva Svjetske banke i UNESCO-a o zajedničkoj gradnji Starog mosta te brojnih drugih događaja.

Oručević: Postoje tendencije revizije. Avaz

- Kao neko ko je tada bio čelu Gradske administracije, kada je taj proces urađen i danas 20 godina od obnove Starog mosta jako sam ponosan, prije svega što smo svih ovih 20 godina na tom mostu doživjeli mnoge lijepe stvari, podigli ekonomiju i turizam, ali i zbog toga što je došlo do brojnih važnih susreta na Starom mostu, kao spomeniku mira. A, tu ideju smo gajili mi iz Centra za mir i multietničku saradnju - kaže nam Oručević.

Kao sastavni dio knjige je i galerija preko 200 fotografija o obnovi Starog mosta, koje do sada, kazao nam je Oručević, nisu viđene.

Izložba fotografija

Također, promociju knjige će pratiti izložba fotografija i tekstova iz knjige posvećena graditeljima Mosta i svima onima koji su zaslužni za obnovu, a premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Stari most-spomenik mira“, u režiji Ahmeda Imamovića, a za koji su scenario pisali Alija Behram i Samir Nožić, kao svjedoci vremena iz tog perioda.

Program obilježavanja ovoj jubileja bit će nastavljen u ponedjeljak, 22. jula kulturnim performansom na Starom mostu i svečanom večerom mira čiji je domaćin predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović. U okviru večere bit će dodijeljene nagrade tradicionalne nagrade Centra za mir „Mostar Peace Connection”.

Dan poslije u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH na čelu sa Elmedinom Konakovićem bit će održana Međunarodna konferencija „Mostar 2024: Dijalog za budućnost” koja predstavlja priliku za promovisanje pomirenja i suživota kroz isticanje Starog mosta i Starog grada Mostara kao simbola multikulturalizma i mirnog suživota, te poticanje dijaloga o pomirenju i saradnji. Konferencija će okupiti ugledne visoke zvaničnike i učesnike, uključujući predsjednike, premijere i ministre, međunarodne i lokalne donosioce odluka, predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, zvaničnike i predstavnike EU-a i Evropske komisije, predstavnike UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, zvaničnike i predstavnike Grupacije Svjetske banke...

Centralna manifestacija

U večernjim satima, 23. jula na platou ispod Starog mosta bit će priređena centralna manifestacija, kojom se uz godišnjicu obnove obilježava i 19 godina od upisa Mostara na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, na kojoj će se obratiti brojni visoki gosti. Nakon toga će biti priređen koncert Hari Mata Harija, kao poklon Grada Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.