POZDRAVIO ODLUKU DAČIĆA

Helez: Da su naoružani pripadnici policije strane države ušli u BiH tražio bih intervenciju EUFOR-a i NATO-a

Odluka da se pošalju policajci iz Srbije u BiH je podigla tenzije u posljednje vrijeme i ovo je pravi način da se one smire

Zukan Helez. Fena

E. Ć.

20.7.2024

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pozdravio je odluku ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da povuče odluku o dolasku pripadnika MUP-a Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine.

- U slučaju kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, na način da naoružani pripadnici policije strane države ulaze na teritoriju i u pravni sistem BiH zatražio bih intrevencuju Komandanta EUFOR-a i predstavnika NATO štaba Sarajevo.

Također, policijske agencija za provođenje zakona u BiH su nadležne da spriječe ulazak stranih policijskih formacija.

Odluka da se pošalju policajci iz Srbije u BiH je u podigla tenzije u odnosima dvije države u posljednje vrijeme i ovo je pravi način da se te tenzije smire.

Policijska saradnja država u vrijeme turističke sezone, prilikom koje države šalju svoje pripadnike da pomažu prvenstveno turistima zemlje iz koje dolaze, je sasvim normalna i uobičajena saradnja dvije države.

Po ovom pitanju i sličnim ne može jedna država sarađivati sa unutrašnjom organizacijom neke druge države, pa tako ni Republika Srbija sa bosanskohercegovačkim entitetom RS.

Pozivam Ivicu Dačića da uspostavimo policijsku saradnju između dvije ravnopravne države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije uz puno uvažavanje i poštivanje.

Građani Bosne i Hercegovine su zainteresirani za uspostavljanje saradnje sa građanima Srbije u svim oblastima uz puno uzajamno poštivanje, kao što dobre komšije i trebaju - poručio je Helez u objavi na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.