SKANDAL

Dok onkološki pacijenti u Tuzlanskom kantonu više od godinu žive u agoniji: Narod sakupio pare, SDA-ovci se slikali

Iako je klinika otvorena donacijama građana koji već plaćaju visoke poreze, a ne državnim parama, to nije spriječilo lokalne SDA-ovce da se slikaju

Presijecanje vrpce na UKC-u. Facebook

Danijal Hadzovic

22.7.2024

Aparati za radioterapiju u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine, nakon što je njihovu upotrebu zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost BiH. Punih 17 mjeseci ovu vrstu zdravstvene usluge onkološki pacijenti moraju tražiti u drugim kliničkim centrima.

Vapaji pacijenata

Već više od godinu pacijenti upućuju vapaje kako im je dovoljna njihova bolest, te da im ne treba truskanje po bosanskim putevima kako bi prijeko potrebnu terapiju primili u Sarajevu, Zenici, Mostaru...

Sada njihova sudbina zavisi od četvrtog javnog poziva za nabavku nove opreme. Podsjetimo, tri javna poziva prethodno su poništena zbog žalbi nezadovoljnih ponuđača. No, sve to, izgleda, ne brine previše nadležne u Tuzlanskom kantonu.

Dok pacijenti strahuju za preživljavanje, u petak je UKC-u Tuzla otvorena Dnevna bolnica i poliklinički dio Klinike za onkologiju i radioterapiju i Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.

Šefik Husić, predsjednik GO SDA Tuzla: Davao izjavu medijima. Screenshot

Bez stida i srama

U normalnim okolnostima bi to bila lijepa i pozitivna vijest, no za renoviranje Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla prikupljeno je 1.700.000 KM, koji su u potpunosti osigurani od građana, tj. zajedničkim snagama gotovo 4.000 donatora iz cijele BiH.

Kampanju je, da podsjetimo, pokrenula Fondacija tuzlanske zajednice na inicijativu influensera i humanitarca Mirze Mustafagića.

No, to nije spriječilo lokalne SDA-ovce da prisustvuju otvorenju klinike, iako je ona, i pored enormnih poreza koje plaćaju, otvorena donacijama građana, a ne državnim parama.

Tako smo na otvaranju Klinike mogli vidjeti Šefika Husića, predsjednika Gradskog odbora SDA Tuzla, čija stranka upravlja ovim kantonom, koji je dao izjavu medijima prilikom otvaranja Dnevne klinike.

Šefika Umihanić, supruga v. d. direktora UKC-a Tuzla Šekiba Umihanića. Screenshot

Prigodan govor na otvaranju održala je i prof. dr. Šefika Umihanić, supruga v. d. direktora UKC-a Tuzla Šekiba Umihanića, koja se pohvalila kako su dobili opremu iznad standarda svih ustanova u okruženju, iako pod vodstvom njenog muža pacijenti već više od godinu ne mogu dobiti tepariju.

Stoga, ne treba da čudi ljutita reakcija Mirze Mustafagića, koji već mjesecima ukazuje na tešku situaciju u UKC-u Tuzla i koji je najzaslužniji što je nova klinika otvorena.

- Ne želim da bacam sjenu na predivno otvorenje koje se desilo, ali želim vam reći nekoliko činjenica, jer nije fer da pojedinci uzimaju zasluge i prave stranačke plejade na jednom ovakvom humanom gestu, koji je bitan samo za pacijente. Vrijeme je da najavim, ako tender za akcelerator ne bude prošao do septembra, da izlazimo na ulice, jer dosta smo čekali. Ne smijemo više dozvoliti da nas nepismeni i neuki predstavljaju, zaslužujemo bolje. Nadam se da ćete biti tu i za mjesec i po, ako do toga dođe, a vrpcu neka presijeca ko god – napisao je Mustafagić.

Objava Mirze Mustafagića na Facebooku. Facebook

Liste čekanja

Na listama čekanja za radioterapiju na UKC-u Tuzla je gotovo 200 pacijenata, a svake sedmice registrira se i priliv novih. Grupa od 120 pacijenata, koja je prošla konzilij UKC-a Tuzla, čeka termin za prvi pregled u nekom od kliničkih centara i određivanje termina zračenja. Druga grupa čeka na termin radioterapije, a treća je već započela terapiju. Evidentno je da njihovi životi zavise od javnog poziva za kupovinu linearnog akceleratora, CT simulatora i sistema za planiranje u radioterapiji, vrijednog 10 miliona KM, koji traje do 21. augusta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.