REAKCIJE

Udruženje žrtava i svjedoka genocida traži od Ambasade SAD izvinjenje zbog generala Alagića

Alagić nikada nije proglašen krivim za ratne zločine za koje je bio optužen, kaže Tahirović

Murat Tahirović. Fena

S. S.

9.8.2024

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović traži od ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkla Marfija (Michael Murphy) da se izvini zbog izjave u kojoj je rekao da je uvredljivo podići spomenik generalu Mehmedu Alagiću.

- Pretpostavka nevinosti je pravni princip prema kojem se svaka osoba optužena za bilo kakav zločin smatra nevinom dok se ne dokaže suprotno. Vaša izjava sugeriše da ili ne razumijete osnove prava ili ne smatrate generala Alagića osobom. Alagić je umro kao nevina osoba – saopćio je Tahirović.

Američkom ambasadoru poručuje da Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima kaže: "Svi koji su optuženi za krivično djelo imaju pravo da se smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova krivica prema zakonu na javnom suđenju na kojem su imali sve potrebne garancije za svoju odbranu."

- Prema ovom pravnom principu, teret dokazivanja krivice leži na optužbi, koja mora iznijeti uvjerljive dokaze pred odlučujućim organom. Do tada, osoba se smatra nevina. Alagić nikada nije proglašen krivim za ratne zločine za koje je bio optužen – kazao je Tahirović.

Također, od američkog ambasadora zahtijeva da osudi i spomen-ploču u čast Ratka Mladića.

- Zatražite uklanjanje spomen-ploče u čast osuđenog ratnog zločinca. Ove akcije bi potvrdile posvećenost nepristranosti i poštivanju ljudskih prava. Građani ove zemlje zaslužuju bolje – naveo je u saopćenju Tahirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.