MINISTAR ODBRANE BIH

Helez: Tražit ću istragu ako Ljekarska komisija odobri produženje bolovanja Galiću

Galić više od 42 dana ne dolazi na posao, a od 9. juna je u bijegu i nedostupan pravosudnim organima naše zemlje

Zukan Helez. Anadolija

N. H.

24.8.2024

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, kazao je da će tražiti da pravosudni organi ispitaju Prvostepenu ljekarsku komisiju ako se odobri produženje bolovanja Zoranu Galiću, odbjeglom zamjeniku direktora SIPA-e.

Galić više od 42 dana ne dolazi na posao, a od 9. juna je u bijegu i nedostupan pravosudnim organima naše zemlje. 

Helez je podsjetio da je Galić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. 

- Sud Bosne i Hercegovine je 8. augusta donio naredbu za raspisivanje centralne i međunarodne potjernice za njim. Do sada je Galić svoje odsustvo sa posla pravdao bolovanjem. Prema važećim zakonskim propisima u Federaciji BiH ljekar porodične medicine može dati bolovanje do 42 dana, a sve preko toga može isključivo Prvostepena ljekarska komisija - kaže Helez.

Ministar odbrane BiH je apelovao na članove Prvostepene ljekarske komore, da u slučaju da Galić podnese zahtjev za bolovanjem, svoj posao rade profesionalno, rekavši da "traži da pritisak, prijetnje ili ucjene prijave nadležnim policijskim i pravosudnim organima". 

- Zatražit ću da pravosudni organi naše zemlje eventualno odobravanje bolovanja od strane Ljekarske komisije za bjegunca Zorana Galića ispitaju do detalja. Ljekarska komisija će morati odgovoriti na pitanje na osnovu koje zdravstvene dokumentacije su dali bolovanje osobi koju nisu ni pregledali - rekao je Helez. 

Helez je pozvao kolege u Vijeću ministara BiH da se sazove sjednica i smijeni Galića.

- To je minimum koji smo obavezni uraditi nakon njegovog bijega od pravosudnih organa naše zemlje. Svi građani u našoj zemlji moraju biti jednaki pred zakonom. Nezamislivo je da osoba koja bježi od pravosudnih organa naše zemlje obnaša bilo kakvu javnu funkciju - zaključio je Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.