LISTE VIŠE NE POSTOJE

Osigurano više od 20 miliona maraka i riješen dugogodišnji problem: 190 boračkih porodica dobiva nove stanove

Izgradnja stambene jedinice je pri samom kraju, a nalazi se u Vogošći, naselje Rosulje

Ministar Osmanović obišao stanove. Vlada KS

2.9.2024

Stambeno zbrinjavanje i rješavanje stambenog pitanja za pripadnike braniteljske populacije koji ostvaruju ovo pravo, projekt je na koji su, kako ističu iz Ministarstva, veoma ponosni. Preuzimajući mandat u 2021. godini, dr. sc. Omer Osmanović preuzeo je i određene liste čekanja za stanove, koje su prethodnici ostavili iza sebe. Praveći komparaciju u 2024. godini, vidljivo je da liste više ne postoje te da se pristigli zahtjevi rješavaju kontinuirano.

Velika sredstva

U prethodnim godinama (2021.–2023.) su osigurana velika kreditna sredstva (i sredstva iz Transfera iz budžeta FBiH) u iznosu od rekordnih 20 miliona maraka kojima su kupljeni stanovi za gotovo 220 osoba kojima je pravo priznato, te su riješene dugogodišnje liste čekanja. U tekućoj godini očekuje se da se u svoje nove stanove useli ukupno 190 porodica, koje su ostvarile ovo pravo u skladu sa zakonom, a koje su svoje zahtjeve podnijele u prethodnim godinama. Izgradnja stambene jedinice je pri samom kraju, a nalazi se u Vogošći, naselje Rosulje. Na listama - koje ispunjavaju uvjete za dodjelu stana u vlasništvo u 2024. godini, a za koje nisu kupljeni stanovi - nalazi se ukupno 11 osoba.

Kako ističu iz Ministarstva, problem dugogodišnjeg čekanja na dodjelu stanova je završen, a treba napomenuti i da je u mandatnom periodu ministra Osmanovića riješeno i stambeno pitanje za 51 pripadnika boračke populacije koji su dobili stan na korištenje, te su skupštinskom odlukom navedeni stanovi prešli u trajno vlasništvo.

Osmanović sa saradnicima. Vlada KS

Ministarstvo za boračka pitanja je u decembru 2023. godine na sjednici Vlade dobilo saglasnost da sklopi Okvirni sporazum o rješavanju stambenog pitanja braniteljske populacije, putem njihovog privremenog smještaja u raspoložive stambene jedinice u vlasništvu općina koje za to imaju mogućnosti, pri čemu će Ministarstvo pružiti finansijsku podršku u postupku adaptacije stanova. U narednom periodu potpisani su sporazumi s općinama Centar, Novo Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Stari Grad i Vogošća. Za ove namjene u budžetu Ministarstva su osigurana sredstva u iznosu od 500.000 KM.

Građevinski materijal

Kada je riječ o projektu dodjele građevinskog materijala i izvođenja građevinskih radova - energetske efikasnosti, iz budžeta je za ove namjene u periodu od 2021. do 2023. godine izdvojeno više od 5,7 miliona maraka, za gotovo 900 korisnika. Realizacija prema javnom pozivu za 2024. godinu je u toku te se vrše terenske provjere stambenih jedinica. Budžetska sredstva dodijeljena po zahtjevima za udruživanje sredstava za kupovinu stambene jedinice u periodu od 2021. do 2023. su u porastu za gotovo 300 posto, s obzirom na to da je za ovu namjenu u 2021. godini utrošeno 120.000 KM, dok je, primjera radi, na isto pravo u 2023. godini utrošeno 340.000 KM. Zahtjevi po javnom pozivu za 2024. godinu još su u obradi.

Troškovi sahrane i dženaze

Pripadnici braniteljske populacije ostvaruju pravo na troškove sahrane odnosno dženaze i, u skladu s tim, Ministarstvo kao drugostepeni organ rješava po pristiglim zahtjevima. S obzirom na pandemiju koronavirusa, zahtjevi po ovom pravu su u 2021. godini dosegli svoj vrhunac, kada su pozitivno riješena 1.792 zahtjeva, uz ukupna sredstva u iznosu od 5,1 milion maraka. U narednim godina sredstva koja se izdvajaju na ovoj poziciji su zadržala isti nivo, pa je tako u periodu od 2021. do 2024. za troškove sahrana/dženaza ukupno izdvojeno 16.063.000 KM.

Posljednjih godina podignuto je više optužnica protiv branitelja, uključujući i neke od heroja odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine i visokorangiranih branitelja, čime je evidentno nastojanje određenih struktura da se optužnicama pokuša izmijeniti karakter odbrane i krivica „rasporedi na sve strane“. Pružanjem pomoći u procesu odbrane do donošenja presude Ministarstvo brani dignitet odbrambeno-oslobodilačkog rata, a u te svrhe je u periodu 2021.–2024. godina utrošeno oko dva miliona maraka, kako po pojedinačnim zahtjevima tako i po aplikacijama fondacija za pružanje pravne pomoći.

Iz godine u godinu broj zaprimljenih zahtjeva u Ministarstvu za boračka pitanja KS raste i čini gotovo polovinu ukupno zaprimljenih zahtjeva u KS putem protokola

Naši branitelji ostvaruju pravo i na plaćanje mjesečne stanarine, a evidentno je da su sredstva utrošena za ovu namjenu u periodu od 2021. godine u porastu. Broj zahtjeva po ovom pitanju je u blagom porastu, međutim, s obzirom na povećanje standarda života, time su i sredstva sa 13.500 KM porasla na 19.600 KM. Ukupna sredstva u periodu od 2021. do 2024. godine utrošena za ovu namjenu iznose 71.300 KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.