SARAJEVO

Sazvana vanredna sjednica Predstavničkog doma PF BiH: Tri akta upućena u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku

Predsjedavajući Dragan Mioković je sazvao desetu, vanrednu sjednicu u Sarajevu

Fena

N. H.

4.9.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković sazvao je u Sarajevu desetu, vanrednu sjednicu. 

Između ostalih, u najavljenom dnevnom redu nalaze se tri akta upućena u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Prvim su predložene izmjene federalnog zakona o policijskim službenicima, tačnije, predviđeno je usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

Drugi akt u najavljenom dnevnom redu su izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine. Obrazlažući razloge za izmjene, Federalna vlada je kao predlagač navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove - što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz Federalne uprave policije nijedan policijski sluzbenik s činom glavnog inspektora nema uvjete za prijavljivanje na konkurs za direktora Federalne uprave policije ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uvjete za penziju.

Osim navedena dva zakona čija materija je policijska djelatnost, u najavljenom dnevnom redu sutrašnje sjednice su strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH do 2027. godine, predložena po hitnom postupku, kao i usaglašavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama federalnog zakona o upravljanju otpadom, što je akt u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.