OSUĐEN NA GODINU

Godina od presude u Srbiji: Šta se dešava s postupkom protiv pištoljdžije Salke Zildžića

Da bi presuda bila pravosnažna, pravosuđe Srbije mora o svemu obavijestiti nadležne bh. institucije

Facebook

M. Aš.

prije 6 dana

Donesena je pravosnažna presuda po kojoj se Zildžić osuđuje na godinu dana zatvora u kućnim uvjetima, uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu, a pritvor se ukida. Pištolj je oduzet i ostaje u Srbiji. Presuda će biti proslijeđena u Federaciju Bosne i Hercegovine, a potom nadležni sud ima obavezu da ga pozove na izdržavanje kazne, pojasnio je 25.septembra prošle godine sudija Višeg suda u Užicu Zoran Milinković.

Viši sud Užice

Presuda je donesena nakon što je Viši sud u Užicu prihvatio sporazum koji je Salko Zildžić zaključio s nadležnim tužilaštvom.

Naime, zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Salku Zildžića pravosuđe Srbije je teretilo i osudilo su za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, jer mu je na Graničnom prijelazu Bajina Bašta nađen pištolj i municija za koju  nije dozvolu nadležnog organa Srbije.

No, da bi presuda bila pravosnažna, pravosuđe Srbije moralo je o svemu obavijestiti nadležne bh. institucije, tačnije Ministarstvo pravde BiH, putem zvaničnog akta. 

Nema ništa

Međutim, to još nikada nije urađeno, što je zvanično potvrđeno za "Avaz".

 - Izvršenim provjerama kroz računarski sustav OWIS Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine konstatirali smo da od pravosudnih tijela Republike Srbije nije zaprimljena informacija o osuđenom Salki Zildžiću - stoji u odgovoru iz Ministarstva pravde BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.