KOALICIJA „POD LUPOM“

Stručnjaci o krivičnim djelima protiv izbornih prava u Tesliću: Potrebno je dodatno ojačati pravni sistem za bolje izbore u BiH

Drugi važan segment je pravovremeno pripremanje svih relevantnih aktera izbornog procesa za identifikaciju i efikasno procesuiranje

Pod lupom - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
El. T

prije 2 dana

JU „Centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca u RS“ (CEST RS), JU „Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH“ (CEST FBiH) u saradnji sa Koalicijom za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ organizovali su u Tesliću seminar pod nazivom „Krivična djela protiv izbornih prava“. Ovaj važan događaj okupio je stručnjake iz pravosuđa, tužilaštava, kao i predstavnike organizacija civilnog društva, sa ciljem razmjene iskustava i znanja radi unapređenja izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Drugi važan segment

Drugi važan segment je pravovremeno pripremanje svih relevantnih aktera izbornog procesa za identifikaciju i efikasno procesuiranje krivičnih djela koja bi se mogla pojaviti za nadolazećе Lokalne izbore 2024. godine.

Prevencija je najbolja represija. Sve ono što može otkloniti mogućnost izbornih prevara je uvijek dobrodošlo. Krenulo se u dobrom pravcu. Nažalost, promjene Izbornog zakona BiH morao je da uradi Visoki predstavnik i zaista je za žalost što to domaći politički akteri nisu uradili. To bi poslalo jednu bolju poruku, da postoji unutarnja spremnost da se mijenjaju izborna pravila kako bi se otklonile nepravilnosti. – rekao je Mujkanović Zekerija, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Učesnici seminara su iskoristili priliku da se sagleda trenutna praksa i izazovi u procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Moramo biti svjesni da se radi o izuzetno složenom problemu, koji nosi svoj teret u smislu dokazivanja počinjenih krivičnih djela. Jedan korak smo napravili danas, a i naše strateško opredjeljenje je da što više sarađujemo i radimo sa drugim institucijama koje su van pravosuđa, a ne smije se zaboraviti ni civilni sektor koji nekada nije ozbiljno shvaćen od državnih institucija. – kazao je Murtezić Arben, direktor CEST-a FBiH.

Zec Slobodan, direktor CEST-a RS smatra da će dosta trenutnih problema biti riješeno uvođenjem novih tehnologija u izborni proces čime će se spriječiti određeni dio izbornih nepravilnosti.

Odgovore ne trebamo tražiti u sudskim i tužilačkim procesima, i od strane pravosudne zajednice koja treba procesuirate te ljudi. Jedini način da preveniramo ovakvo krimogeno ponašanje i kršenje, odnosno zloupotrebe Izbornog zakona BiH i na opštim i na lokalnim izborima jeste uvođenje skeniranja glasačkih listića. Na taj način ćemo spriječiti sve zloupotrebe. – rekao je Zec Slobodan, direktor CEST-a RS.

Koalicija „Pod lupom“ 

Koalicija „Pod lupom“ je na seminaru istaknula važnost uloge organizacija civilnog društva u otkrivanju i prijavljivanju izbornih nepravilnosti.

Uloga civilnog društva je vrlo značajna, kao i njihova saradnja sa institucijama države, naročito kada je u pitanju izborni proces u BiH, jer se samo takvim odnosom može započeti izgradnja vladavine prava. Insistiranje na strogoj primjeni i poštivanju svih zakona, tako isto Izbornog zakona BiH koji je jedan od temeljnih zakona koji, u principu, pokazuje demokratičnost jednog društva. Iskustvo pokazuje, kada imate dobru saradnju sa izbornom komisijom, tužilaštvima i sudovima, u zaštiti integriteta i kredibiliteta izbornog procesa da postoje određeni pozitivni rezultati, a primjera je više. To je ono što je za nas vrlo značajno. Ovo je početak procesa vraćanja povjerenja građana u institucije ove države. – izjavio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“.

Svi akteri su se složili da je saradnja između pravosudnih institucija, tužilaštava, organizacija civilnog društva i drugih relevantnih subjekata od presudnog značaja za unapređenje izbornog procesa u Bosni i Hercegovini. Naglašeno je da je neophodno nastaviti jačanje pravnog sistema kako bi se osigurala efikasna borba protiv krivičnih djela koja ugrožavaju izborna prava građana. Zaključeno je da samo kroz koordinisani rad i stalnu edukaciju može se postići veća transparentnost i integritet izbora. Ova zajednička posvećenost predstavlja ključ za izgradnju povjerenja u izborne procese i demokratiju u cijeloj BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.