LIDER NAŠE STRANKE

Forto: Nismo prezaduženi, hoću nove, a ne stare tramvaje

Kako da kupimo nešto novo ako se ne zadužujemo? Potrebno je investirati u budućnost i modernizaciju

Edin Forto. Dž. Vilajet / Avaz

prije 2 sata 20 minuta

Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto na press konferenciji lidera trojke, kazao je kako ni Kanton Sarajevo, ni Federacija BiH, a ni država Bosna i Hercegovina nisu prezaduženi.

- Tražit ću da se Bosna i Hercegovina dodatno zadužuje kako bismo izgradili infrastrukturu koja odgovara evropskim standardima. Zagovaram da se BiH jako zadužuje, ne želim donaciju tramvaja starog 50 godina iz Istanbula, hoću novi -  rekao je Forto.

Kazao je da je trenutna zaduženost države od oko 30 posto u odnosu na BDP - neznatna, u poređenju s drugim evropskim zemljama, gdje zaduženost doseže i do 86 posto.

- Kako da kupimo nešto novo ako se ne zadužujemo? Potrebno je investirati u budućnost i modernizaciju, a improvizacijama ne možemo osigurati održiv rast - kazao je Forto.

Kritizirao je opoziciju, posebno SDA, kazavši da su četiri premijera iz te stranke opstruirala ključne razvojne projekte u Planu rasta jer "nisu prolazili kroz njihove mahale".

Poručio je kako opozicija često djeluje destruktivno, s ciljem da "spali sve samo da bi došla na vlast".

Premijere Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona posebno je prozvao zbog opstrukcija infrastrukturnih projekata.

- Premijer USK ne želi granicu. Premijer ZDK ne želi izgradnju željezničkog koridora, a premijer TK odbija elektrifikaciju koja je u okviru Plana rasta - istakao je Forto i dodao:

- Jako sam iznerviran. Ako se na nešto iznerviram, to je kad glasaju protiv razvoja. Oni nam govore da nismo riješili pitanje Ustavnog suda, a ja im kažem da smo 1997. riješili 97 posto toga, ali oni kažu da to nije dovoljno.

Rekao je kako su u KS naslijedili infrastrukturne probleme, poput vrtića u lošem stanju i škola u ruševinama, te da je trenutna vlast fokusirana na obnovu i rekonstrukciju.

- Oni koji su prethodno vodili ove institucije nisu željeli ulagati u našu djecu - rekao je.

Poručio je da je Bosna i Hercegovina zasnovana na kompromisu, te da se kompromis ne smije doživljavati kao "zagađena riječ".

- Svi koji pokušavaju da rade na dogovoru ne smiju odustati od toga - zaključio je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.