STARI GRAD

Šta glasačima obećava Čengić, a šta Selimbegović u Starom Gradu: Stadion na Mošćanici, dvorana na Bistriku, obnova bazena na Bentbaši...

U ovoj općini samo dva kandidata se natječu za načelničko mjesto – aktuelni načelnik Irfan Čengić (SDP) te Dženan Selimbegović (SDA)

Čengić i Selimbegović. Screenshot / Facebook

Danijal Hadzovic

prije 4 sata 51 minutu

Šestog oktobra bit će održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, a najzanimljivija će svakako biti borba za načelnička mjesta.

U narednim brojevima analizirat ćemo ključne tačke programe kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo.

Dva kandidata

Počet ćemo s Općinom Stari Grad. U ovoj općini samo dva kandidata se natječu za načelničko mjesto – aktuelni načelnik Irfan Čengić (SDP) te Dženan Selimbegović (SDA).

Čengić u prvom redu ističe cilj da do 2027. godine provede nekoliko strateških projekata. Te projekte Čengić namjerava realizirati u okviru tri cilja. Prvi cilj se odnosi na unapređenje konkurentnosti privrede i povećanje zaposlenosti. Ovo Čengić namjerava ostvariti kroz uređenje administrativnih procedura i promociju lokalne privrede, što će podrazumijevati veću efikasnost administracije u pomoći privredi, razvoj poduzetničke infrastrukture kroz kreiranje poduzetničkog huba, odgovorno upravljanje imovinom i prostornim resursima, modernizaciju, digitalizaciju i inovaciju poslovnih subjekata u Starom Gradu, razvoj poljoprivrede, sufinansiranje osnivanja start-upa u Općini, investiranje u turističku infrastrukturu te podršku razvoju tradicionalnih zanimanja koja su oblikovala Stari Grad i Sarajevo, a koja posebno doprinose turizmu.

Drugi Čengićev cilj je kreiranje prosperitetnog i inkluzivnog društvenog razvoja koji namjerava ostvariti kroz stvaranje adekvatne sportsko-rekreativne infrastrukture kroz izgradnju fudbalskog stadiona, kao i sportskih terena i igrališta u mjestima u kojima nedostaju, razvoj rekreativnih i takmičarskih sportova, razvoj kulture, podršku inkluziji, bolje materijalne uvjete za obrazovne ustanove, kvalitetniju socijalnu zaštitu itd...

Treći Čengićev cilj navodi kvalitetno upravljanje infrastrukturuom, prostorom i okolišem koje namjerava ostvariti kroz ulaganje u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, bolju javnu rasvjetu, povećanje energetske efikasnosti, kvalitetniju saobraćajnu i pješačku infrastrukturu, unapređenje parkova i zelenih površina, odgovorno upravljanje otpadom, sanaciju cesta i klizišta, racionalno i odgovorno upravljanje prostorom te zaštitu okoliša.

Rubne mjesne zajednice

Kandidat SDA Dženan Selimbegović kao svoje ključne projekte najavljuje izgradnju sportske dvorane na Bistriku, obnovu bazena na Bentbaši, razvijanje sadržaja na Darivi te izgradnju stadiona na Moščanici. Selimbegović navodi kako će u svom radu poseban fokus staviti na ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica u Starom Gradu, tvrdeći da se rubne MZ u ovoj općini, iako pune budžet kao i svi građani Starog Grada, susreću s elementarnim komunalnim i infrastrukturalnim problemima.

Pobjeda Čengića

Čengić i Selimbegović već su imali okršaj na prijevremenim izborima prije nešto manje od godinu, tačnije 29. oktobra 2023., nakon što je prethodno opozvan dotadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajerić, koji je opozvan nakon što je osumnjičen za brojna kriminalna djela. Uvjerljivu pobjedu tada je slavio Čengić koji je osvojio gotovo 65 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.