SIGURNOST GRAĐANA

Profesor Armin Kržalić za "Avaz": Umjesto posljedicama, trebamo se baviti uzrocima, a osnovni uzrok je prisustvo ilegalnog naoružanja

Ne tvrdim da bi, ali možda bi te osobe u automobilu, da su vidjele policijskog službenika negdje u blizini, odustale od svoje namjere

Kržalić: Potrebne analize. Avaz

Alen Bajramovic

prije 3 sata 14 minuta

Ne postoji algoritam na osnovu kojeg bismo mogli unaprijed znati gdje i kada se može dogoditi krivično djelo, poput jučerašnje pucnjave u Sarajevu, ali trend upotrebe vatrenog oružja pokazuje da mjere koje se poduzimaju ne daju rezultate. 

Ovo je ocjena profesora Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA Armina Kržalića, koji smatra da bi to trebao biti dovoljan signal da oni koji se bave poslovima sigurnosti shvate da način rješavanja ovog problema treba mijenjati.

Dosadašnje aktivnosti nisu dobre

- Očito je da dosadašnje aktivnosti, ni po pitanju prevencije, ni po pitanju represije, nisu dale rezultate i nisu stavile pod kontrolu širenje i upotrebu ilegalnog oružja i nasilja na javnim površinama. Logičan slijed bi bio da se malo analiziraju i unaprijede radnje koje se poduzimaju, jer očito je da nisu dobre. 

Umjesto posljedicama, trebali bismo se baviti uzrocima, a osnovni uzrok je prisustvo ilegalnog oružja, te neprisustvo, nevidljivost policijskih službenika na javnim prostorima. Ne tvrdim da bi, ali možda bi te osobe u automobilu, da su vidjele policijskog službenika negdje u blizini, odustale od svoje namjere – kaže profesor Kržalić za "Avaz".

Poligon za obračune

Javne površine, dodaje, postale su poligon za obračune narko dilera ili frustriranih osoba, pa je potrebno utvrditi žarišne tačke takvih krivičnih djela, u periodu kad njihov broj raste. Komentirajući nabavku novih oklopnih vozila u MUP-u KS, Kržalić kaže da podizanje nivoa tehničkih kapaciteta policijskih službenika svakako može doprinijeti boljem ostvarivanju njihovih ciljeva.

- Međutim, to nije garant da ćete time povećati nivo sigurnosti građana. Postoje aktivnosti koje su prepoznate iz iskustava drugih zemalja, koje pomažu u podizanju povjerenja i nivoa sigurnosti građana. To je, prije svega, prisustvo policijskih službenika u lokalnim zajednicama, uspostavljanje saradnje s njima, zajedničko identifikovanje problema… 

Naše policijske snage imaju nivo znanja za to, samo trebaju biti usmjerene u tom pravcu. U kontekstu samog opremanja, ja sam uvijek zagovornik da treba prvo raditi na poboljšanju uslova ljudskih kapaciteta. Da imamo zadovoljnog policajca, koji voli svoj posao i jedva čeka da dođe da radi. To će se postići ako je zadovoljan kroz platu i način nagrađivanja, unaprjeđenja i sistemu nagrada, a to zavisi od menadžera, hoće li nagrađivati one koji ne rade – ističe Kržalić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.