RAZGOVOR

Profesor Fakulteta političkih nauka Sarajevo Elmir Sadiković za "Avaz": Korumpirane politike ne žele članstvo u EU

EU je jedini razuman izbor i jedina kohezivna ideja koja, uz sve probleme i podjele, ipak usmjerava i daje programski okvir državnoj politici

Sadiković: Dobar dio odgovornosti je i na Briselu. Facebook

Alen Bajramovic

prije 5 dana

Neozbiljno je u Brisel poslati nepotpun i jednom već vraćen dokument, bez prethodne komunikacije s institucijama Evropske unije, koje očigledno nije bilo, izjavio je za "Avaz“ profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Elmir Sadiković.

Komentirajući posljednji susret zvaničnika Evropske komisije i država zapadnog Balkana, na kojem se BiH, jedina u regionu, ponovo pojavila bez kompletne i usaglašene Reformske agende, Sadiković naglašava da novca neće biti ako se ne ispune preuzete obaveze, ali i da treba imati u vidu da bi odluku EU političke partije mogle koristiti u predizbornoj kampanji.

Važne reforme

- Dobar dio odgovornosti je i na Briselu. Jasno je da prema BiH pristupaju kao prema jedinstvenoj državi i to je ispravno, ali znaju ko zapravo unutar BiH zaustavlja sve reformske i integrativne procese. Ti politički akteri i njihove politike bi trebali biti predmet sankcija. Od novca su za BiH važnije reforme koje jačaju demokratiju i vladavinu prava. To je temelj uspješnog ekonomskog i socijalnog razvoja svake države - ističe profesor Sadiković.

Uprkos činjenici što većina građana podržava priključenje naše zemlje Evropskoj uniji, vlasti u RS bi rado uzele novac, a reforme ostavile za drugi put. Međutim, blokade sada dolaze i iz kantona u kojima je na vlasti SDA.

- To pokazuje da su vlast, stranački interesi i interesi pojedinaca, nažalost, iznad interesa države i društva kao cjeline. EU je jedini razuman izbor i jedina kohezivna ideja koja, uz sve probleme i podjele, ipak usmjerava i daje programski okvir državnoj politici. Pokušajte samo zamisliti politiku na državnom nivou bez inputa koji proizlaze iz procesa integracije u EU. Problem BiH i regiona su korumpirane politike koje ne žele demokratske standarde, pa samim tim ni EU. Na deklarativnoj razini - da, jer nemaju alternativu, ali taj proces u njihovoj percepciji interesa može trajati decenijama - komentira Sadiković.

Zemlja staraca

Ipak, iz perspektive građana, put ka članstvu u EU ne može toliko trajati, jer stanje na terenu govori da ostajemo zemlja staraca, a procjene da ćemo za nekoliko decenija izgubiti još blizu petine stanovništva.

- To je tačno, ali to nikoga ne interesuje, niti je to tema naše politike. S druge strane, građani alternativu nalaze u EU. To je taj paradoks, da smo kao pojedinci, zbog ekonomskih interesa velikih evropskih ekonomija, sve više integrirani u EU, ali država ostaje izvan tog velikog ekonomskog i razvojnog sistema. Bitno je istaći da nikada u historiji nije zabilježen ekonomski rast neke zemlje koja je imala demografski pad - naglašava Sadiković.

Pitanje građanske odgovornosti

Dok značajna većina stanovnika podržava članstvo BiH u EU, jer shvata da je to jedini put ka pravednijem i razvijenijem društvu, izostaje pritisak građana i civilnog društva na vlasti i odgovor na sve opstrukcije, nerad i nemar političara.

- To je sad pitanje individualne građanske odgovornosti. Zašto decenijama pristajemo na reprodukciju istih, lažnih nacionalističkih narativa. To je pitanje obrazovanja i naslijeđa kolektivističke političke kulture. Danas, kao i mnogo puta u prošlosti, politički procesi su izvan mogućnosti našeg utjecaja. Bez obzira na sve, BiH će ostati jedinstvena država i postat će dio euroatlantskog sistema - zaključuje prof. dr. Elmir Sadiković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.