SUSRET S BRAMERCOM

Murat Tahirović za "Avaz": Više od 300 osoba utočište našlo u Srbiji i Hrvatskoj

On naglašava da je procesuiranje ratnih zločina u kolapsu, te da s druge strane imamo "reciklažu predmeta"

Murat Tahirović. Anadolija

Alen Bajramovic

prije 5 dana

Glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz) danas boravi u BiH, gdje će se sastati sa čelnim ljudima VSTV-a, Suda, Tužilaštva i Ministarstva pravde BiH. Popodne će se susresti i sa predstavnicima udruženja žrtava rata.

Brojne su teme o kojima oni žele razgovarati sa Bramercom. Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava I svjedoka genocida, u fokusu će biti potpuno zanemareni Anex B revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina, koji predviđa prioritetno procesuiranje A liste haškog tribunala, ali i regionalnu saradnju u procesuiranju optuženih.

- Ona je u potpunosti izostala. Nema saradnje između Tužilaštava BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prema zvaničnim podacima iz Suda BiH više od 300 lica je našlo utočište u Srbiji i Hrvatskoj. O tome se apsolutno ne vodi briga, niko ne traži da se oni izruče BiH, niti se traži model kako da ta lica, ali već ne postoji model za izručenje, budu procesuirana u zemljama u koje su pobjegli - kaže Tahirović.

On naglašava da je procesuiranje ratnih zločina u kolapsu, te da s druge strane imamo "reciklažu predmeta".

- Od Dobrovoljačke ulice, koja ne znam po koji put se nalazi u procesu. Ogromne resurse gubimo na tom predmetu, dok se ne rade maltene gotovi predmeti poput opsade Sarajeva, opsade Goražda gdje imamo 151 ubijeno dijete a niko nije odgovarao, opsade Bihaća i tako dalje. Sve su to predmeti na kojima se ništa ne poduzima niti se očito ima namjera da se poduzme - ističe Tahirović.

Od glavnog tužitelja Međunarodnog rezidualnog mehanizma bit će zatraženo da zaštiti presude Međunarodnog krivičnog suda nakon što je nastavni plan u RS dopunjen lekcijama koje, pored ostalog, osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića promoviraju kao heroje.

- Način kako to može uraditi je da, shodno presudama Međunarodnog suda, od Visokog predstavnika zatraži da stavi van snage zakon koji je donesen u RS - pojašnjava Tahirović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.