PROLAZE VOZOVI

Kada će se i hoće li BiH priključiti SEPA-i: Brže i jeftinije plaćanje i dalje na čekanju

Zahtjeve za pridruživanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima podnijele Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, naša zemlja još nije

BiH kaska za zemljama regiona. SEPA

Alen Bajramovic

prije 3 dana

Ispod medijskih radara ostala je poruka komesara za proširenje Evropske komisije Olivera Varheljija (Varhelyi), odaslana prije nekoliko dana putem njegovog naloga na društvenoj mreži X, da bi se Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albanija do kraja godine mogle priključiti Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA).

Nema uvjeta

Zahtjeve za pridruživanje SEPA-i Albanija je podnijela 13. juna, Crna Gora 2. jula, a Sjeverna Makedonija devet dana kasnije. BiH to još nije učinila, što pokazuje da za ostatkom regiona kasnimo i u ovom segmentu EU integracija.

- Trenutno stanje legislative u BiH ne zadovoljava uvjete SEPA-e te je aktivan proces koji podrazumijeva transpoziciju (prijenos, op.a.) potrebne legislative. Centralna banka BiH koordinira mehanizmom za SEPA priključenje i zajedno s relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, uz podršku naših dugogodišnjih partnera USAID-a i Svjetske banke, aktivno radi na pripremnim aktivnostima kako s legislativne tako i s infrastrukturne strane - kazali su nam u Centralnoj banci BiH.

Pojašnjavaju da je Evropsko platno vijeće uspostavilo kriterije pristupanja SEPA području, među kojima je i usklađivanje odnosa s EU, a eliminatoran uvjet je primjena odredbi koje se odnose na transparentnost uvjeta i informacionih zahtjeva za platne usluge.

Ekonomski stručnjak Ranko Markuš pojašnjava da SEPA donosi brže i jeftinije obavljanje platnih transakcija. Uz podatke da bh. dijaspora u domovinu šalje milijarde maraka godišnje, da se 80 posto uvozno-izvoznih transakcija vrši u eurima, te procjenu Svjetske banke da zemlje izvan Jedinstvenog područja plaćaju šest puta veće naknade, neophodnost ulaska u SEPA-u dobiva svoj puni smisao.

- Smanjenje troškova prekograničnih plaćanja omogućava uštedu prilikom slanja novca porodici i prijateljima u inozemstvo, kao i kod plaćanja proizvoda i usluga kupljenih u drugim zemljama - kaže Markuš.

Značajna prednost

SEPA donosi značajne prednosti ekonomiji, posebno malim i srednjim preduzećima.

- Troškovi prekograničnih transakcija unutar SEPA zone mogu biti smanjeni i do 90 posto u poređenju s klasičnim međunarodnim transferima izvan SEPA područja - ističe Markuš.

Hitne izmjene

Hitne izmjene zastarjelih deviznih propisa u BiH, tokom okruglog stola u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH), zatražili su Vijeće stranih investitora, Udruženje banaka BiH i VTKBiH. Istaknuto je da zbog postojećih ograničenja BiH svakodnevno gubi i značajne strane investicije.

SEPA trenutno obuhvata 36 država s više od 510 miliona stanovnika, a među njima su i zemlje koje nisu članice EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.