POTVRĐENA OPTUŽNICA

Ovo je pedofil i bivši zet Kemala Ademovića kojem su direktor i dio uprave "OŠ Grbavica I" pogodovali

Navedeni predmet je formiran, između ostalog, i na osnovu infomacija i dokaza dostavljenih od Ureda za borbu protiv korupcije KS

Avaz

S. S.

prije 2 sata 53 minute

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Omera Begovića, Azemine Macić i Enese Pavlović zbog pogodovanja pedofilu Samiru Alihodžiću.

Oni se terete za krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

- Omer Begović se tereti je od 14. marta do 28. avgusta 2018. godine kao direktor OŠ „Grbavica I“, propustio da suspenduje nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje. Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada.

Azemina Macić, predsjednica školskog odbora OŠ „Grbavica I“ i Enesa Pavlović, članica, optužene su da su u decembru 2021. godine bez potrebne većine članova školskog odbora od najmanje tri glasa donijele odluku o odobravanju neplaćenog odsustva na jednu godinu za istog nastavnika zbog odlaska u Švedsku radi pružanja njege bliskom srodniku, bez da je pružio adekvatne dokaze kojim bi ispunio ovo pravo. Postupajući tužioci predložili su sudu zabranu vršenja dužnosti odgovorne osobe i djelatnosti nastavnika u obrazovnoj ustanovi u trajanju od jedne godine optuženom Omeru Begoviću, dok je Azemini Macić i Enesi Pavlović predložena zabrana vršenja funkcije u tijelima formiranim u vezi sa obrazovnim procesima u trajanju od jedne godine. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 14 svjedoka i izvođenje oko 80 materijalnih dokaza.

Inače, navedeni predmet je formiran, između ostalog, i na osnovu infomacija i dokaza dostavljenih od Ureda za borbu protiv korupcije KS - naveli su iz Tužilaštva KS.

Alihodžić je inače bivši zet delegata u Domu naroda PSBiH Kemala Ademovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.