TRADICIJA

Bisera Boškailo, predsjednica programskog savjeta, za "Avaz": Nismo dali da se prekinu Sarajevski dani poezije

Trajat će od 1. do 5. oktobra. Na dan rođenja Abdulaha Sidrana, u blizini njegovog mezara, u haremu Ferhadije džamije, održat će se književna večer

Boškailo: Nismo zaboravili pjesnike koji su preselili. Facebook

Nerma Ajnadžić

prije 17 sati 29 minuta

Naredne sedmice, 1. oktobra počinje 63. izdanje Sarajevskih dana poezije, koji su među najstarijim u Evropi. Nikada se nije desilo da su prekinuti, iako se ove godine radilo na tome da se ne održe. Ali, eto, nismo dali.

To je u razgovoru za "Dnevni avaz“ rekla Bisera Boškailo, predsjednica programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.

Ode o Bosni

Ovaj tradicionalni događaj trajat će do 5. oktobra, a pripremljen je bogat program za sve ljubitelje poezije, umjetnosti koja se zasniva na izražajnim mogućnostima jezika.

- Imamo divne pjesnike. S jedne strane, vodi se borba između Društva pisaca i naših kolegica i kolega, a s druge strane, na Sarajevskim danima poezije bit će izuzetna imena iz Evrope. Naprimjer, dolaze pjesnici iz Norveške, Danske, Njemačke... Naš Stefan Simić iz Beograda dolazi, a njega svi jedva čekaju.

On piše tako lijepe ode o bosanskim ženama i o Bosni. Tu će biti i pjesnici iz Hrvatske, Crne Gore, regiona. Birali smo ljude koji stvaraju u tišini, a koji su posebni. Učestvuje i Udruženje "Žena sa knjigom“, posebno curice od 17 do 25 godina koje fantastično pišu– kazala nam je Boškailo.

Uvijek pjesnik

Otkrila nam je i da će na dan rođenja Abdulaha Sidrana, 2. oktobra, u blizini njegovog mezara, održati književnu večer.

- Položit ćemo i cvijeće, jer su tu ukopani i Nedžad Ibrišimović i Alija Isaković, u haremu Ferhadije džamije. I to je znak da nismo zaboravili pjesnike koji su preselili. Pjesnik je uvijek pjesnik, njihove pjesme zauvijek ostaju – istaknula je Boškailo.

U okviru programa će, također, čitati poezije pjesnika poput Hadžema Hajdarevića i Ajše Zahirović i onih koji su preselili između posljednjih Sarajevskih dana poezije i ovih.

Most dva svijeta

- Ići ćemo i do Mostara, tamo ćemo opet biti sa "Ženom s knjigom“ u Narodnoj biblioteci Mostar. Tu će biti i pjesnici iz Evrope koji su neka vrsta ambasadora naše zemlje. Znam da će ih Bosna inspirisati i da ćemo dobiti još jednu lijepu sliku o Bosni.

Sarajevski dani poezije traju 63 godine, to je tradicija velika, nešto čega u svijetu nema puno. Želimo da se nastavi, svjesni smo da je novo vrijeme, ali ovo vrijeme je most dva svijeta – poručila je Boškailo.

Dodijelit ćemo i nagradu Bosanski stećak velikom našem pjesniku Željku Ivankoviću, rekla je Boškailo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.