REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Koalicija "Pod lupom: Sedam od 10 građana BiH smatra da izbori nisu pošteni

Ova aktivnost se provodi u okviru projekta "Civilno društvo za integritet izbora", koji finansira Europska unija, a sufinansira Švedska

Pres koalicije "Pod lupom". Pod lupom

jučer

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod Lupom" održala je konferencije za medije gdje je predstavila dio rezultata ispitivanja javnog mnijenja koji se odnosi na povjerenje građana u izbore u BiH. 

Ova aktivnost se provodi u okviru projekta "Civilno društvo za integritet izbora", koji finansira Europska unija, a sufinansira Švedska. 

- Mediji prilikom objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja moraju jasno i nedvosmisleno izvijestiti javnost, navodeći naziv institucije ili ime osobe koja je naručila istraživanje, naziv institucije koja je provela istraživanje, mogućnost odstupanja u ishodu istraživanja i period kada je istraživanje provedeno. Također, zakon nalaže da se rezultati telefonskih i uličnih anketa među biračima ne smiju predstavljati kao siguran i autentičan stav određene društvene grupe. Mediji su obavezni to naglasiti prilikom izvještavanja - rekao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnostima i medijima.

Rezultate koji se odnose na povjerenje građana u izbore predstavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom".

- Tema današnje pres-konferencije je drugačija od uobičajenih tema u ovom izbornom periodu. Ne govorimo o radu posmatrača na terenu, već o istraživanju koje je Hasan spomenuo. Ovaj uvod je obavezan prema Izbornom zakonu BiH i ukazuje na potrebu za prezentovanjem nalaza istraživanja, posebno onih koji se odnose na rezultate glasanja, kako bismo izbjegli moguće manipulacije. Danas ćemo predstaviti jedan segment istraživanja, a to je povjerenje građana u izborne procese i informisanje građana kroz medije. Prvi zaključak je da sedam od deset građana smatra da izbori u Bosni i Hercegovini nisu slobodni i pošteni - rekao je Jovanović.

Istakao je da građani s nižim obrazovanjem više vjeruju da su izbori slobodni.

- Osim toga, 83 posto građana podržava uvođenje novih tehnologija u izborne procese kako bi se smanjile prevare. Od 2016. godine aktivno se zagovara ovaj pristup, a 100.000 građana je potpisalo peticiju za njegovu implementaciju. Na ovim izborima planirano je testiranje četiri pilot projekta novih tehnologija - kazao je Jovanović.

- Što se tiče izlaznosti, 70% građana smatra da će glasati na lokalnim izborima 2024. godine. Najveće povjerenje građani imaju u kandidate, zatim u nezavisne posmatrače, a najmanje u vlasti i političke stranke. Što se tiče informisanja, 47,9% građana najčešće se informiše preko medija, dok mlađi više koriste društvene mreže. Polovina ispitanika preferira informativne emisije i dijaloške programe za saznanje o kandidatima i političkim subjektima - rekao je Jovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.