ANALIZA

Hoće li zbog Kenelinog autogola SDA izgubiti utakmicu u Sarajevu?

Politički otac Keneline škole razmišljanja - a ima dosta javnih dokaza tome - upravo je dinastija koju predvode Sebija i Bakir Izetbegović

Kenela Zuko, koja je teško uvrijedila Bošnjake, sa Sebijom Izetbegović. Facebook

Fadil Mandal

prije 4 sata 19 minuta

U tvrdoj i na momente gruboj predizbornoj utakmici u Sarajevu, uz dosta faulova i klizećih startova s obje noge, samo za neupućene iznenađujući autogol zabila je provjerena igračica SDA, predsjednica Asocijacije žena ove stranke, Kenela Zuko.

Sebijin izbor

Do kraja meča ostalo je još malo vremena, stranke Trojke dobile su neočekivan poklon u ruke, a od daljnjih poteza trenera ekipe čiji kostur čini SDA ovisi hoće li oslabljena odbrana primiti još koji gol, ili će moguće izmjene donijeti toliko željeni preokret, odnosno povratak na vlast.

Za sada, iz Općinske organizacije SDA u Vogošći najavili su utvrđivanje političke odgovornosti Kenele Zuko zbog vrijeđanja glasača koji su porijeklom iz Olova i istočne Bosne. Vrh stranke šuti, što i ne čudi. Zuko je direktni kadrovski izbor Sebije Izetbegović, ona je njena politička mentorica, a do „incidenta“ u Vogošći selektor Bakir Izetbegović držao je Kenelu u standardnoj - prvoj postavi.

Bakir Izetbegović: Dinastija zavađa i dijeli Bošnjake. Armin Durgut / PIXSELL

Da situacija bude gora, među onima koji su aplaudirali Kenelinom političkom autogolu bilo je dvadesetak uglednih i pouzdanih članova stranke, uključujući i kandidata za još jedan mandat načelnika Vogošće Migdada Hasanovića.

Kako sada isključiti Zuko, a u igri ostaviti Hasanovića? I da li će se uopće ići toliko daleko?

Iskustvo govori da Izetbegovići lako peru ruke i brzo puštaju niz vodu one koji u javnom prostoru štete njihovom ličnom rejtingu (pogledati pod Asim Sarajlić). S druge strane, oštro sankcioniranje "greške" koja je neporeciva može dovesti do efekta paranog džempera, a to SDA nikako ne odgovara u finišu predizborne utakmice u Sarajevu.

Asfalt i blato

Druga opcija je da se SDA pokrije jorganom po glavi i da sačeka nekoliko dana da oluja prođe, a sve u nadi da će publika u Sarajevu, u kojoj su u velikom broju navijači i glasači porijeklom iz istočne Bosne i Olova, nekako zaboraviti Keneline teške uvrede i, na kraju, mazohistički, ipak i opet zaokružiti one koji ih vide kao Bošnjake druge kategorije - Bošnjake koji znaju samo za volovska kola i puteve i nisu zahvalni što imaju priliku da hodaju i voze se po asfaltu koji im je, jelte, „napravila SDA“.

Odluka koja je pred vrhom SDA je i nezahvalna i teška. Ogromna šteta je napravljena, duh arogancije i samoljubivosti je izašao iz boce, a otvoreno je pitanje da li je sanacija uopće moguća i izvediva.

Jer, Kenela Zuko je samo javno pokazala skriveno lice SDA. Na dvoru se priča o jedinstvu naroda, a na terenu dijele Bošnjake na Sandžaklije, Hercegovce, došlje iz Republike Srpske, čak i došlje iz Srebrenice. Teške riječi mladomuslimanski sljedbenici interesnog tipa govore i za Krajišnike, a meta je svaki uspješan čovjek koji nije po volji vrhu SDA. Zato ne iznenađuje da su sada u toj esdeaovskoj kvaziraji na internoj listi “šta će on u Sarajevu” i pojedini najuspješniji biznismeni iz Tuzle ili Tešnja.

Begovi i kmetovi

Dinastiji se obilo i obija o glavu licemjerstvo koje traje godinama. Nije to tako davno bilo - čak i najviši stranački funkcioneri SDA prizemno su, prljavo i homofobno udarali po lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, a kasnije su prešli na udare po Rogatičanima zbog predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića… Udarali su i na svog bivšeg predsjednika, rahmetli Sulejmana Tihića ili braću Osmanović, i to sa samo jednim neljudskim argumentom - “oni su došli iz RS i ne mogu se ništa pitati u Sarajevu”.

Politički otac ove škole razmišljanja - a ima dosta javnih dokaza tome - upravo je dinastija, koja se po principu piramide spušta među ljude najmanje tri decenije. Logika da međusobno konfrontiraju političke rivale, svoje funkcionere ili članove, sada je došla do nivoa da se SDA-ovi funkcioneri i “ekskluzivni Bošnjaci”, poput Kenele Zuko, ironično sprdaju s preživjelim žrtvama genocida, koje su spas pred četničkim nožem našle u Federaciji, odnosno Vogošći.

Uljuljkana u “begovskim” oblacima, dinastija je, skupa s pratećim jurišnicima i poslušnicima, povjerovala da narod može dovijeka prevoditi žednog preko vode. “Kmetovi”, koje oni iz dubine duše preziru, kojima su desetljećima nudili samo siromaštvo, klijentelističke i stranačke okove ili bijeg iz zemlje u potrazi za poslom, na općim izborima prije dvije godine su im dali žuti karton i poslali ih u opoziciju.

Za nekoliko dana će pred glasačkim kutijama za lokalne izbore imati priliku da im daju i drugi žuti odnosno crveni karton, i tako makar djelimično vrate za sve silne lopovluke, korupciju, poniženja, izdaje, uvrede i lažna obećanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.