RUŽIČASTI OKTOBAR

Enida Glušac za "Avaz": Na "listama smrti" trenutno 534 pacijenta

U ovaj broj su svrstani oboljeli od karcinoma dojke i pluća, objasnila je Glušac

Najvažniji su redovni pregledi. Facebook

prije 2 dana

Udruženje „Renesansa“ će danas u 12 sati održati pres-konferenciju pod nazivom „Naš oktobar traje 365 dana u godini“, čime započinje „Ružičasti oktobar“, mjesec podizanja svijesti o karcinomu dojke. Kako je za „Avaz“ kazala predsjednica Udruženja „Renesansa“ Enida Glušac, cilj ovog događaja je osvijestiti žene da trebaju redovno raditi preglede i samopreglede jer ova bolest sve više uzima maha.

Niz aktivnosti

Cijeli mjesec bit će ispunjen nizom aktivnosti, a prve počinju krajem ove sedmice.

- Na platou na Marindvoru 4. oktobra otvorit ćemo tzv. mračni ružičasti labirint. To će biti labirint u koji će sugrađani moći ući da vide koliko je zaista težak put pacijenta od dijagnoze do samog izlječenja te na kakve sve poteškoće i peripetije pacijenti nailaze da dođu do svog konačnog cilja, a to je ozdravljenje - kazala je Glušac.

Ističe da na poteškoće nailaze najčešće zbog neregularnosti u zdravstvenom sistemu.

- Taj dan će biti organizirana i „živa“ ružičasta vrpca, koju će formirati pacijentice oboljele od karcinoma dojke. Također, imat ćemo „performans u crnom“, kojim ćemo odati počast svim ženama koje su, nažalost, izgubile bitku s karcinomom dojke, kao i da skrenemo pažnju na 534 pacijenta oboljela od karcinoma pluća i dojke, a koji se trenutno nalaze na listama čekanja ili, kako to pacijenti nazivaju, „listama smrti“ Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH - navela je Glušac.

Osim toga, dodala je, svakog vikenda tokom cijelog mjeseca bit će upriličeni dani otvorenih vrata, kada će se prikazivati jedan od tri dokumentarna filma koji su snimljeni s Udruženjem, a cilj je upoznati građane sa samom bolešću, kao i čuti ispovijesti članica.

- Imat ćemo i niz edukativnih predavanja o temama iz grana medicine koje su usko povezane s karcinomom dojke, kao i drugim ginekološkim karcinomima. Kraj mjeseca rezervirali smo za javno prikazivanje filma „Život poslije“ i bit će upriličeno u Domu mladih u Sarajevu.

Glušac: Prevencija je najvažnija. Facebook

Brojni govornici

Na pres-konferenciji, osim predsjednice Udruženja „Renesansa“, govorit će i ljekari prof. dr. Semir Bešlija i prof. dr. Timur Cerić o važnosti prevencije, ali i problemima u našem zdravstvenom sistemu.

- Obratit će se i predsjednik Udruženja „Pomozi.ba“ Elvir Karalić, koji će govoriti o povećanju broja zahtjeva za pomoć u liječenju oboljelih od karcinoma. Obratit će nam se i prva ambasadorica Udruženja Hana Hadžiavdagić-Tabaković, koja će kroz svoj angažman poticati žene na prevenciju i samopreglede dojki, ali i na važnost prevencije - kazala je Enida Glušac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.