RAZGOVOR

Šef Delegacije EP za BiH Davor Ivo Stier za "Avaz": BiH ne smije propustiti šansu

Doista postoji dobra volja u evropskim institucijama, ali moramo računati na to da se odradi i posao u BiH, kaže Stier

Stier: Završiti s reformama. Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose s BiH i Kosovom hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier već tokom vikenda boravit će u Bosni i Hercegovini.

Kraj oktobra

Međutim, povod posjete je posmatranje lokalnih izbora, jer EP šalje svoju delegaciju.

U razgovoru za "Avaz“ prvu sjednicu zajedničkog odbora s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH, na čijem dnevnom redu će biti evropski put naše zemlje, najavljuje za kraj oktobra u Sarajevu.

- Uloga ovog zajedničkog parlamentarnog odbora je da, zajedno s kolegama parlamentarcima iz BiH, damo potporu ispunjavanju Reformske agende, ali i općenito ubrzanju i lovljenju koraka na putu prema EU. Naime, geopolitička situacija se promijenila i proces proširenja je u evropskim institucijama ponovo na dnevnom redu. To je vrlo pozitivno i smatram da je to velika šansa koju BiH mora iskoristiti - kaže za “Avaz” Ivo Stier.

Status kandidata

Stier dodaje da je mnogo urađeno samim dobivanjem statusa kandidata, ali da se sada mora raditi na uspješnom otvaranju pregovora.

- Doista postoji dobra volja u evropskim institucijama, ali moramo računati na to da se odradi i domaći posao u BiH. Uloga ovog odbora je da, s jedne strane, podupre sve potrebne reforme, a s druge da u evropskim institucijama BiH i njen put prema EU drži stalno na dnevnom redu - rekao je Stier.

Zapadni Balkan ne smije ostati "rupa“

- Iako je taj novi geopolitički moment vrlo pozitivan, naravno da se mnogo pažnje posvećuje kandidaturi Ukrajine, smatramo da se ne smije zaboraviti da imamo nezavršenog posla na zapadnom Balkanu. 

Zapadni Balkan ne smije ostati kao jedna rupa na našem kontinentu, nego se integrirati u EU, a u tom pogledu je važno da i BiH uhvati korak i ostvari tu evropsku perspektivu - istakao je Stier.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.