NEMA PRIJELAZA

Institucije gluhe na apele privrednika: Bh. ekonomija pred novim udarom

Za 10. novembar najavljen početak primjene novih sistema kontrole na granicama EU, što će dodatno usporiti transport roba

Prijelaz Svilaj: Nema uvjeta za izvoz robe. Facebook

Alen Bajramovic

prije 9 sati 38 minuta

Za 10. novembar najavljen je početak primjene novih sistema kontrole na granicama Evropske unije, što će dodatno usporiti saobraćaj putnika i transport roba iz BiH. 

Bh. privrednici, posebno proizvođači voća, povrća i drugih lako kvarljivih proizvoda, već godinama trpe štetu zbog kilometarskih kolona na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Bijača, jedinima s potrebnim fitosanitarnim i veterinarskim pregledima (BIP) za izvoz iz naše zemlje.

Niko ne sluša

- Insistiramo godinama da se otvore novi prijelazi, ali nas niko ne sluša. Na Svilaju je potreban još jedan fitosanitarni inspektor na hrvatskoj strani te cijeli Tuzlanski kanton, Bijeljina i istočna Bosna ne bi morali ići na Bosansku Gradišku. Radi se o novom prijelazu na Koridoru 5C i to bi bilo veliko rasterećenje - kaže Nedžad Mujčinović, vlasnik kompanije „Agro Mujčinović“ iz Gradačca, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i izvozom šljive.

U svojevrsnoj izolaciji, osim USK, nalazi se i Tuzlanski kanton, čija ekonomija zbog ovakvog odnosa štete trpi već godinama. S dodatnim mjerama na granici Hrvatske Mujčinović očekuje kolaps.

- Preko Svilaja bih u istom danu prešao u EU, a ovako robu danas ocarinim u Bosanskom Šamcu, tek sutra popodne završim na Bosanskoj Gradišci i putujem dalje. Svilaj je 30 kilometara od Gradačca, a do Bosanske Gradiške je više od 100. Gubim najmanje 24 sata, a sada, ako ne otvore Svilaj, mi ćemo biti u kolapsu - ističe Mujčinović.

Dvije zemlje

Predsjednik mješovite komisije za praćenje granice između BiH i Hrvatske Zlatko Vranješ kaže da je ovo pitanje u nadležnosti institucija dvije susjedne zemlje.

- Bio sam u radnoj grupi koja je napravila nacrt novog ugovora o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske, Ministarstvo je to poslalo u Hrvatsku, ali pomaka nema. Još nisu formirane radne grupe ni s jedne, ni s druge strane. U tom sporazumu su Izačić i Svilaj uvršteni s naše strane, jer besmisleno je izgraditi prijelaz na Koridoru 5C, a da on nije u funkciji - kaže Vranješ.

Tri godine sve stoji

Granični prijelaz Svilaj na Savi zajednička je investicija BiH i Hrvatske, pa su ga prije tri godine zajedno otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen), premijer Hrvatske Andrej Plenković i tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. 

Ni tri godine poslije nisu ispunjeni uvjeti za izvoz roba na ovom prijelazu, a apeli VTKBiH i privrednika koji s novim mjerama na granicama EU očekuju kolaps još su bez reakcije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.