IZVJEŠTAVANJE MEDIJA

Reuters o poplavama u BiH: Ima žrtava, kiša i klizišta uništili kuće, puteve i mostove

Opština Jablanica, oko 70 kilometara jugozapadno od glavnog grada Sarajeva, gdje su prijavljeni smrtni slučajevi, potpuno je odsječena

Jedno od poplavljenih mjesta. Anadolija

FENA

prije 10 sati 21 minutu

Agencija Reuters izvijestila je o poplavama u BiH, navodeći da je najmanje 14 osoba poginulo, a druge se vode kao nestali dok su obilna kiša i klizišta uništili kuće, puteve i mostove širom centralnog dijela zemlje.

Uništene veze

Opština Jablanica, oko 70 kilometara jugozapadno od glavnog grada Sarajeva, gdje su prijavljeni smrtni slučajevi, potpuno je odsječena nakon što su uništene putne i željezničke veze.

Predsjedništvo BiH saopćilo je da je zatražilo vojnu pomoć za šire područje Jablanice, a angažovani su inžinjeri, spasilačke jedinice i helikopter, uključujući i spašavanje 17 osoba iz duševne bolnice.

Neke kuće su pretvorene u ruševine zbog klizišta, u onome što se činilo najgorim poplavama u Bosni od najmanje 2014. godine, kada je više od 20 poginulo u poplavama.

- Na području Jablanice pronađeno je najmanje 14 mrtvih. Mnogo je ljudi koji se vode kao nestali. U nekim slučajevima mogu se vidjeti samo dijelovi krovova. Ne mogu da se setim krize tolikih razmjera od rata (1992.-1995.) - rekao je Darko Jukan, glasnogovornik kantonalne vlade.

Grad Kiseljak u srednjoj Bosni bio je poplavljen nakon što je rijeka izbila iz korita. Smeđa voda zapljuskivala je vrata preduzeća i kuća, pokazuju snimci dronom koji je napravio Reuters, iako je voda počela da se povlači u petak popodne.

Porast broja žrtava

Civilna zaštita Federacije sugerirala je da bi broj žrtava mogao porasti.

- Postoje informacije o žrtvama i velikom broju povrijeđenih i nestalih - navodi se u saopćenju.

Poplave su u petak pogodile i susjednu Hrvatsku, iako nema izvještaja o žrtvama. Vlasti su izdale upozorenje o teškim vremenskim prilikama za jadransku obalu i centralne dijelove zemlje.

Crna Gora i Srbija izdale su slična upozorenja, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.