KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Nikšić: Važno uspostaviti putnu komunikaciju s Mostarom, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije kamenoloma

Nakon što je održana hitna sjednica, javnosti se na konferenciji za medije obratio premijer FBiH

Sa konferencije za medije u Sarajevu. N. Ajnadžić / Avaz

Nerma Ajnadžić

prije 2 dana

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je danas na konferenciji za medije nakon hitne sjednice Vlade FBiH, povodom katastrofalnih poplava, da se radi sve kako bi se put M-17 kod Komadinovog vrela stavio u funkciju.

Istakao je kako su ekipe koje rade na sanaciji, oko jedan jutros spojili dionicu probijajući dio i trenutno se koristi samo za interventna vozila. 

Nikšić je također komentarisao kamenolom, odnosno firmu koja je upravljala njime i navode mještana i struke da su krivi za havariju koja je zbrisala cijelu Donju Jablanicu. 

- Bujica, poplava, voda je mogla da utiče da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma. Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju. To treba prepustiti pravosudnim institucijama da istraže. Posljedica žrtava je isključivo obrušavanje tog kamenoloma - rekao je Nikšić.

Nikšić je pojasnio informacije o tome kada će putni pravac M-17 biti u funkciji.

- Probijanjem puta omogućen je alternativni pravac preko Glogove, ali ovo je samo put za nuždu. Nadamo se da će tokom dana biti potpuno riješena ta blokada na putu M-17 Jablanica – Mostar, bar za komunikaciju malih vozila i vozila do tri tona, što će se morati osigurati posebnom signalizacijom - rekao je Nikšić.

On je kazao da će danas sa dopremijerom Kraljevićem posjetiti Kreševo, Kiseljak i Fojnicu. 

Kazao je i da će blokada pruge ostaviti ogromnu štetu generalno privredi, a posebno Željeznicama FBiH, i to dnevnu štetu u iznosu od 270.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.