DO 19 SATI

Evo kako glasati na lokalnim izborima

Načelnici i gradonačelnici biraju se po principu jednostavne većine

Biračka mjesta otvorena u 7 sati. A. Bešić

N. Aj.

prije 16 sati 53 minute

Na web stranici Centralne izborne komisije BiH možete provjeriti da li ste registrovani za glasanje na lokalnim izborima i na kojem glasačkom mjestu možete glasati.

Vijećnici se biraju proporcionalno, prema broju stanovnika, a novi sistem glasanja omogućuje biračima da na listiću zaokruže do tri kandidata unutar jedne političke opcije, za razliku od ranijeg sistema kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata.

Načelnici i gradonačelnici biraju se po principu jednostavne većine, pri čemu je pobjednik kandidat s najvećim brojem glasova, a glasački listić bit će važeći ako označite X ispred imena samo jednog kandidata.

Gradonačelnici se biraju izravno u većini lokalnih zajednica, a iznimke su Mostar, Sarajevo te Brčko distrikt. Specifičan je Mostar gdje su ovo drugi izbori nakon političkog sporazuma potpisanog 2020. godine i prvi izbori od 2008. godine koji će se održati u isto vrijeme kada i u ostatku zemlje.

Izbori u Mostaru održavaju se po mješovitom proporcionalnom sistemu predstavljanja, gdje će se birati ukupno 35 vijećnika, odnosno 22 vijećnika iz šest gradskih područja i 13 s gradske liste.

Gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću. U slučaju da ni jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu u dva kruga glasanja, prvi čovjek grada bira se u trećem krugu u kojem je dovoljna jednostavna većina prisutnih vijećnika.

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dijele se na četiri i šest općina, koje biraju gradska vijeća, odnosno skupštinu. Gradonačelnik Sarajeva bira se neizravno, dok se gradonačelnik Istočnog Sarajeva od lokalnih izbora 2020. godine bira izravno.

U Brčko distriktu biraju se predstavnici u Skupštini, koji naknadno biraju gradonačelnika Brčkog.

Unošenjem podataka (ime, prezime i matični broj) na stranici CIK-a možete saznati gdje glasate.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.