AMBASADA SAD IH OSUDILA

Zbog čega Klub Bošnjaka blokira Dom naroda BiH i zašto se Ademović ne ponaša onako kako je to Bećirović radio prije dvije godine

Bećirović je uoči sjednice u aprilu 2022. godine rekao nešto što je slično onome što je danas Ambasada SAD poručila

Dom naroda PSBiH. Avaz

prije 5 sati 30 minuta

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH još od marta drži ovo zakonodavno tijelo u blokadi. 

Kao izgovor na blokadu, koju su pokrenuli opozicioni delegati iz redova SDA, DF-a i SBiH, a na koju je pristao i član kolegija Kemal Ademović iz redova NiP, je to što se na dnevnom redu našla neustavna tačka koju je pokrenuo Želimir Nešković iz SDS-a.

Prema njegovom prijedlogu bi se trebale izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Na ovom prijedlogu je Nešković insistirao od početka mandata, a kako nam je otkrila ranije delegatkinja Marina Pendeš (HDZ BiH) postojao je dogovor da se glasa za njegovo uvrštavanje na dnevni red, kako bi se on mogao odbiti i da se tako trajno stane u kraj tom prijedlogu, jer u slučaju njegovog odbijanja on se ne može ponovo predlagati.

Iako postoji mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, delegati su se opredijelili za blokadu i nerad.

Ovakvo ponašanje je osudila Ambasada SAD u BiH.

- Ovakvo ponašanje je u suprotnosti sa tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u Klubu Bošnjaka osudili u prošlosti.

Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da koriste zaštitu koja im je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao što je veto od vitalnog nacionalnog interesa, ali to se jučer nije dogodilo. Umjesto toga, Klub Bošnjaka jednostavno je odbio da se pojavi na poslu.

Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku za napredak ka evropskim integracijama, nešto što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da se izabrani zvaničnici zemlje iz svih njenih konstitutivnih naroda pojave, rade svoj posao i rade na stvaranju bolje budućnosti za sve građane - kazali su iz Ambasade SAD.

U prošlom mandatu, prije nešto više od dvije godine HDZ BiH je predložio izmjene Izbornog zakona, koji nisu bile usklađene i koje su išle samo njima u korist.

Tada su se delegati iz SDA odlučili također za blokade, no tadašnji delegat iz redova SDP-a Denis Bećirović se pojavio na sjednici i bio usamljen u svom Klubu. Uoči sjednice je rekao nešto što je slično onome što je danas Ambasada SAD rekla.

- Dolazim i danas na sjednicu Doma naroda PSBiH. Odgovorno tvrdim da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoje snažni mehanizmi da se u legalnoj proceduri može zaustaviti HDZ-ov diskriminatorski i antievropski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH - poručio je tada Bećirović.

Zbog čega Ademović nije postupio isto kao tada Bećirović i da li je nasjeo na jeftine trikove opozicije u strahu da će ga neko nazvati izdajnikom ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.