BOLJI DANI

"Viseći" kružni tok, trgovački objekt Lidla, poslovna zgrada u Ložioničkoj: Sarajevo je ponovo postalo veliko gradilište

"Viseći" kružni tok koji spaja ulicu Safeta Zajke s IX transverzalom

"Viseći" kružni tok. E. Tihak / Avaz

Danijal Hadzovic

prije 5 sati 8 minuta

Sarajevo je godinama bilo prilično zakržljalo po pitanju gradnje, posebno kada je riječ o infrastrukturnim projektima. Ipak, posljednjih godina stvari su konačno pokrenute s mrtve tačke.

Još jedan kružni tok

U sarajevskoj općini Novi Grad aktivno je nekoliko gradilišta saobraćajne infrastrukture. Među njima su i tri kružna toka. Jedan od njih je i „viseći“ kružni tok koji spaja ulicu Safeta Zajke s IX transverzalom. Osim ovog kružnog toka, na spoju IX transverzale i ulice Džemala Bijedića gradi se još jedan kružni tok, a treći također u ulici Džemala Bijedića koji spaja ovu ulicu s glavnom gradskom saobraćajnicom kod GRAS-a.

Gradilište za objekt Lidla. E. Tihak / Avaz

U ulici Džemala Bijedića nalazi se i gradilište budućeg trgovačkog objekta njemačke kompanije Lidl, jedan od dva gradilišta ove kompanije u Kantonu Sarajevu. Drugi objekt ove kompanije u KS gradi se u Vogošći.

Stambeno-poslovna zgrada

Kod tržnog centra Mercator koji se nalazi u sarajevskoj ulici Ložionička, počela je izgradnja stambeno-poslovne zgrade koja će imati 20 spratova.

Izgradnja je omogućena nakon što je Općina Novo Sarajevo još 2015. godine usvojila regulacioni plan „Paromlinska“.

Pored Mercatora: Stambeno-poslovna zgrada. E. Tihak / Avaz

Zemljište na kojem se zgrada gradi nalazi se na raskrsnici ulica Marka Marulića i Ložionička.

Investitor je kompanija „Emam“, a izvođač radova je kompanija „ANS Drive“.

Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi koja je nazvana „Moj kvart“. Zgrada će imati dva krila, od kojeg će jedno imati 12 spratova dok će drugo imati 20 spratova. U prizemlju će biti poslovni prostori.

Velike gužve

Preko vikenda je zbog velikih gužvi u saobraćaj puštena cjelina IX transverzale u Sarajevu. Kako je navedeno iz resornog ministarstva, zbog velikog preusmjeravanja saobraćaja preko Sarajeva i velikog protoka vozila na ulazu i izlazu iz Sarajeva, u saobraćaj je bila puštena cjelina na IX transverzali, koja vodi od mosta preko kružnog toka i dalje prema autoputu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.