ŽESTOKA PORUKA

Američka ambasada odgovorila SDA: Skupljate jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH

Ne postoji većina u Zastupničkom domu za zakon koji predlaže SDS, a kamoli među delegatima Zastupničkog doma iz FBiH - poručuju iz Ambasade

Ambasada SAD: Jasna poruka. Avaz

D. H.

prije 3 sata 55 minuta

Nakon kritika upućenih iz Ambasade SAD zbog višemjesčnih nedolazaka bošnjačkih delegata na sjednice Doma naroda BiH, jučer su se saopštenjem oglasili iz SDA. U svojoj reakciji poručuju između ostalog da su svjesni šta znači zastoj u radu Domu naroda, ali da su isto tako itekako svjesni šta bi značilo usvajanje antiustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH u ovom Domu, kakva bi to politička poruka bila, i kakav argument antidržavnim političkim snagama u BiH, ali i inostranstvu.

- Razočaravajuće je da se Ambasada SAD nije fokusirala na suštinu problema, a to je prijedlog SDS-a da se u Ustavni sud BiH uvede etnička struktura i etnički način odlučivanja, te odstrane međunarodne sudije  - poručili su iz ove stranke.

Opasni napadi

Danas je na ovu reakciju SDA Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu poslala  nešto širi odgovor.

- Čitamo prijetvorni odgovor SDA na kritike Sjedinjenih Američkih Država zbog blokade Doma naroda BiH od strane bošnjačkog kluba. Evo našeg odgovora.

Počet ćemo od stava Sjedinjenih Država o Ustavnom sudu BiH. Sjedinjene Države bile su jedan od najjačih branilaca Suda, posebno unutar međunarodne zajednice. Snažno smo se usprotivili uklanjanju trojice međunarodnih sudija iz Suda, kao i uvođenju etničkog glasanja u procese donošenja odluka Suda. Još uvijek je tako i to smo jasno dali do znanja i privatno i javno. Razumijemo srž problema kada je u pitanju Ustavni sud BiH i razumijemo da su napadi na funkcionalnost države, s koje god strane dolazili, neodgovorni i opasni. Nekada je to shvatao i vrh SDA.

Naša izjava od 9. oktobra bila je jasna da se razočarenje SAD odnosi i na cijeli bošnjački klub, koji predvodi SDA. Izričito smo spomenuli SDA jer je SDA, kako sami rado podsjećaju svakoga, najveća bošnjačka stranka u BiH, te jer je jedan od njenih delegata u Domu naroda predsjedavajući bošnjačkog kluba u tom tijelu. Ipak, ako SDA želi dodatno pojašnjenje od Sjedinjenih Američkih Država, rado ćemo pojasniti: delegati Kluba Bošnjaka – oni iz SDA, DF, SBiH i NiP – ponijeli su se neodgovorno, a da budemo savršeno jasni, njihovo ponašanje – blokada institucija na državnom nivou – je antidejtonsko. Sjedinjene Države su na to ukazivale i u prošlosti kada su se drugi ponašali slično. Bošnjački klub u Domu naroda ne može se provući sa antidejtonskim ponašanjem zbog etničke pripadnosti svojih članova.

Nažalost, smatramo da je potrebno razjasniti zakonodavni proces Parlamentarne skupštine BiH jer izjava SDA otvara vrata neugodnoj ideji da bi zakon koji je predložio SDS mogao postati zakon ako ga usvoji Dom naroda. SDA i njeni saveznici u bošnjačkom klubu znaju da to nije istina. Zakon koji usvoji Dom naroda mora naknadno usvojiti i Zastupnički dom. Ne postoji većina u Zastupničkom domu za zakon koji predlaže SDS, a kamoli potrebna većina među delegatima Zastupničkog doma iz Federacije BiH koja je takođe potrebna za njegovo usvajanje. Opet, članovi bošnjačkog kluba u Domu naroda to znaju. Iskreno, sumnjamo da je i SDS sve to znala kada je predlagala zakon, ali je nastavila jer je željela skupiti političke poene kod svojih birača. Sam akt je, otvoreno rečeno, bio mrtav već u startu.

"Od čega se brani bošnjački klub"

Postavlja se pitanje od čega se zapravo brani bošnjački klub, ako nema izgleda da SDS-ov prijedlog ikada postane zakon? Svakako ne od antidržavnih političkih snaga kojih se SDA, kako tvrdi, boji jer u ovom slučaju te snage nemaju moć da usvoje zakon. Smiješna je tvrdnja SDA da je preopasno uopšte raspravljati o ovom zakonu. Zakonodavna tijela u demokratijama diljem svijeta cijelo vrijeme raspravljaju o lošim zakonima, čak i neustavnim, a onda glasaju protiv njih. Jasno je šta SDA radi. SDA i članovi Kluba Bošnjaka odlučili su se na blokadu Doma naroda kako bi skupili jeftine političke poene lažno se predstavljajući kao branioci BiH i njenih institucija na državnom nivou od, u ovom slučaju, fantomske prijetnje.

Cijena ciničnog trika bošnjačkog kluba je sprječavanje redovnog zakonodavnog rada u trenutku kada ova zemlja ima ogroman program zakonodavnih reformi povezanih s EU koje mora usvojiti. To je već dovoljno loše, ali nije najgore. Ova grupa se odlučila predstaviti kao branilac BiH i njenih institucija dok im nanosi štetu, što je vratolomija koja upravo osnažuje snage usmjerene protiv BiH. Nismo iznenađeni kada se stranke i političari koji žele razgraditi BiH uključe u aktivnosti koje podrivaju institucije BiH, ali je šokantno i žalosno kada se stranka i političari koji tvrde da im je glavni prioritet osigurati budućnost BiH upuštaju u antidejtonsko ponašanje - navodi se u reakcijiu Ambasade SAD u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.