ANALIZIRAMO

Dok se čekaju konačni rezultati, sve izvjesnija koalicija HDZ-a i SDA: U Mostaru sve po starom

Probosanske stranke napravile nepotrebne i neprirodne koalicije, kaže Pobrić

Mostar: Posebna pravila. Facebook

Meliha Smajkic

prije 4 dana

Nakon izbora u Mostaru, pogledaju li se brojke, stvari su poprilično jasne. Iako ćemo konačne rezultate još čekati, skoro gotova stvar je to da će HDZ BiH u Gradskom vijeću Mostara imati 14 mandata, Hrvatska republikanska stranka (HRS) zadržat će svoja tri mandata, Hrvatska lista za jug, kao novi politički subjekt, dobiva jedan mandat, jednako kao i HDZ 1990.

Neprirodne koalicije

Probosanski blok, Koalicija za Mostar, predvođena Strankom demokratske akcije (SDA), a u kojoj su BPS i BH Zeleni, osvojila je 11 mandata. Koalicija Grade moj, u kojoj su DF, NES, PMP i SBiH, dobiva tri mandata, a koalicija stranaka trojke, predvođene SDP-om, osvojila je dva mandata.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić kaže kako je očekivao repeticiju, odnosno da će najviše glasova osvojiti HDZ BiH, a potom SDA. 

- Probosanske stranke su, prema mom sudu, napravile nepotrebne i neprirodne koalicije i tako izgubile određeni broj vijećnika. Kada je u pitanju izbor gradonačelnika, mislim da bi, i u slučaju da su probosanske stranke nastupile udruženo, opet HDZ BiH i druge stranke s hrvatskim predznakom našli „ruke“ - stava je profesor Pobrić.

Podsjećajući na to da Mostarci nisu birali od 2008. do 2020. godine, naglašava kako su ovi izbori bili prilika da se odgovorni za to kazne.

Pobrić: Nepotrebne koalicije probosanskih stranaka. Facebook

- Da su građani politički svjesni - kao što nisu, glasali bi protiv HDZ-a BiH i SDA, jer to su dvije stranke koje su odgovorne za to što Mostar nije imao izbora - govori Pobrić.

Politički analitičar Faruk Kajtaz ukazuje na činjenicu da su najveći gubitnici izbora stranke tzv. građanske provenijencije. Ističe da je SDP ozbiljno podbacio, dok Koalicija Grade moj nije uspjela napraviti sinergiju da se, kako kaže, nametne kao alternativa.

Dva bloka

- SDA je ostala na pozicijama na kojima je bila, a, s druge strane, HDZ BiH, Republikanci i Devedestka su uigran tim, gdje HDZ BiH uzima lavovski dio, dok HRS-u i HDZ-u 1990 preostaje da se zadovolje mrvicama i služe kao vrsta podrške u Gradskom vijeću pri izboru gradonačelnika.

Kajtaz: SDA je ostala na pozicijama na kojima je bila. Avaz

Gradonačelnik Mostara se bira iz reda izabranih vijećnika dvotrećinskom većinom.

Međutim, u trećem krugu, ako kandidati ne dobiju podršku 24 vijećnika od ukupno 35, dovoljna je natpolovična većina, odnosno podrška 18 vijećnika. Iako stranke s hrvatskim predznakom imaju 19 mandata, kako i Kajtaz kaže, izvjesnija je saradnja dva bloka, odnosno ponovo je moguća koalicija HDZ-a BiH i SDA.

Tri pozicije - tri naroda

- Dvotrećinska većina je potrebna i za usvajanje budžeta, izmjene Statuta i slično.

Međutim, prema Statutu Mostara, gradonačelnik, predsjednik Vijeća i glavni savjetnik ne mogu biti iz istog naroda - podsjeća Kajtaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.