SAZNAJEMO

U gradu na Savi gledat ćemo presliku državne koalicije: SDA neće moći šefovati u Brčkom

Prema svemu sudeći, osim u Kantonu Sarajevo, BiH i Federaciji, SDA će nastaviti biti u hladovini i u Brčko distriktu

Brčko distrikt: BiH u malom. Facebook

Danijal Hadzovic

prije 10 sati 49 minuta

Poslije svakih lokalnih izbora postizborne kombinatorike posebno budu zanimljive u Mostaru, u kojem se čelnik Grada bira indirektno, te u Brčkom, u kojem zbog posebnog statusa, osim gradonačelnika, Distrikt dobiva i cijelu Vladu. 

Vladu Brčko distrikta čine gradonačelnik, dogradonačelnik, glavni koordinator te još 12 odjela sa šefovima na čelu.

Izjednačeni rezultati

Trenutnu vlast u Brčko distriktu čini široka multietnička koalicija stranaka koju čine SBiH, HDZ, SNSD, SBB, Ujedinjena Srpska, PDP i NiP.

Na posljednjim lokalnim izborima, Pirovu pobjedu odnijela je SDA sa 16,2 posto glasova, ispred SNSD-a sa 15,7. Iznad cenzusa su još Socijalistička partija 9,3 posto, Ujedinjena Srpska 9 posto, HDZ 8,2 posto, SBB 6,2 posto, PDP 6,2 posto, NiP 5,8 posto, NS 5,5 posto, SDP 5,2 posto, SDS 4,7 posto, SBiH 3,7 posto te Koalicija HSS – Braća Radić – HDZ 1990 sa 3,17 posto.

Naime, ove stranke podijelit će 31 mandat u Skupštini Brčko distrikta. Prema pouzdanim informacijama, nakon boravka u opoziciji, SDA po svaku cijenu želi doći na čelo Distrikta. Po tom pitanju ne smeta im ni koalicija s drugim strankama trojke koje su proglašavali izdajničkim te su već izašli s ponudama za vlast prema svima njima.

Ostaju u hladovini

Ipak, SDA u Distriktu vjerovatno neće uspjeti doći na vlast. Umjesto toga, mnogo je izvjesniji scenarij da će se na Brčko preslikati koalicija s državnog nivoa. To bi podrazumijevalo vladajuću većinu koju bi, osim stranaka trojke (NiP, SDP i NS), činio i SBB, uz HDZ BiH, SNSD te njihove partnere (US i SP). Iako bi SDA voljela ući u vlast s bilo kim, prema našim saznanjima, NiP i SBB, koji će u Skupštini imati četiri zastupnika, u startu su odbili ovu mogućnost, a isto se može očekivati i od SDP-a te Naše stranke, koja principijelno na svim nivoima odbija koalirati sa SDA.

Prema svemu sudeći, osim u Kantonu Sarajevo, BiH i Federaciji, SDA će nastaviti biti u hladovini i u Brčko distriktu.

Gradonačelnik Brčkog

Gradonačelnik Brčko distrikta koji se bira posredno u Skupštini je šef Vlade, predsjedava Vladom i osigurava saradnju između pojedinih odjeljenja Vlade Distrikta, nadzire pružanje usluga javnosti i osigurava efikasan rad Vlade i drugih organa Distrikta. 

Također, vrši dužnost najvišeg rukovodioca svih javnih radnika zaposlenih u Distriktu, te dužnost supervizora nad radom Policije Distrikta, izdaje instrukcije za provođenje politike Distrikta u oblasti javne sigurnosti, odlučuje o podnošenju tužbe ili zastupa Distrikt u odbrani interesa Distrikta. Gradonačelnik je odgovoran za čuvanje imovine Distrikta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.