U ORGANIZACIJI UNIJE

'Pristupačnost – preduvjet inkluzije' tema Kongresa osoba s invaliditetom u Neumu

Kongres ima za cilj definirati ključne prioritete za unapređenje pristupačnosti u Bosni i Hercegovini

Osobe s invaliditetom. Fena

FENA

prije 22 sata 12 minuta

Unija organizacija osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, u saradnji s organizacijama MyRight (Empowers people with disabilities) u Bosni i Hercegovini i Caritasom Bosne i Hercegovine, organizirat će od 16. do 18. oktobra u Neumu Drugi kongres osoba s invaliditetom.

Kongres se realizira u okviru projekta DISC, koji financira Europska unija, a sufinanciraju Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te Slovenski karitas, saopćeno je iz Unije organizacija osoba s invaliditetom BiH.

Ovogodišnji Kongres nosi naziv "Inkluzija nije iluzija", a centralna tema je "Pristupačnost – preduvjet inkluzije".

Kongres ima za cilj definirati ključne prioritete za unapređenje pristupačnosti u Bosni i Hercegovini, uz izradu konkretnih preporuka za daljnje djelovanje.

Program ovogodišnjeg Kongresa obuhvatit će izlaganje o pristupačnosti u međunarodnim dokumentima i domaćim zakonima, kao i tumačenje pristupačnosti iz perspektive različitih vrsta invaliditeta. Panel sesije Kongresa fokusirat će se na različite aspekte pristupačnosti u ključnim oblastima, uključujući zdravstvo, obrazovanje, javni i politički život, sport, kulturu, rekreaciju, promet i turizam. Ove sesije pružit će platformu za raspravu o izazovima i mogućnostima za unapređenje pristupačnosti, kao i o najboljim praksama koje se mogu primijeniti u različitim sektorima. Osim arhitektonske pristupačnosti, govorit će se i o pristupu informacijama, što je ključno za ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu.

U saoopštenju se navodi i da će ovogodišnji Kongres posebnu pažnju posvetiti pristupačnoj komunikaciji, primjeni Easy to Read standarda, kao i novim tehnologijama koje podupiru inkluziju.

Na Kongresu će sudjelovati predstavnici brojnih organizacija osoba s invaliditetom, ali i javnih institucija i međunarodnih organizacija. Tijekom Kongresa sudionicima će se obratiti predstavnici Europske unije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Parlamenta Federacije BiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlade HNK/Ž, Općine Neum, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Catholic Relief Services (CRS) i drugih.

Prvi Kongres osoba s invaliditetom u BiH održan je u Sarajevu u novembru 2023. godine, a okupio je više od 160 sudionika. Tada su ključne teme bile primjena "Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, prava žena s invaliditetom, zapošljavanje, inkluzivno obrazovanje, pristupačnost, zaštita djece i ranjivih skupina te ravnopravnost spolova, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.