DAN ŽALOSTI

Danas kolektivna dženaza u haremu Jasen: BiH se oprašta od 19 Jablaničana stradalih u kataklizmi

Najmlađa žrtva je Ajla Begić, koja je stradala u 29. godini, a najstarija je 86-godišnji Redžo Maslo

Kataklizma u Donjoj Jablanici. Avaz

Meliha Smajkic

prije 2 sata 16 minuta

Tijelo posljednje žrtve jablaničke kataklizme Sabahete Tufek pronađeno je jučer, tek dan uoči kolektivne dženaze koja će danas u 14 sati biti klanjana u haremu Jasen. Nadljudskim naporima spasilačkih službi i svih uključenih u višednevnu potragu stavljena je tačka na ovaj mučni proces u kojem, nažalost, preživjelih nije bilo.

Tako je u ovoj nezapamćenoj tragediji smrtno stradalo ukupno 19 osoba iz Donje Jablanice i sela Zlate.

Nalazi obdukcije

- Preselili na ahiret 4. oktobra 2024. godine u poplavama koje su pogodile Jablanicu - stoji u zajedničkoj osmrtnici.

Najmlađa žrtva je Ajla Begić, koja je stradala u 29. godini, a najstarija je 86-godišnji Redžo Maslo. Trodnevna obdukcija, koju su u Visokom, prema nalogu Tužilaštva HNK, obavili dr. Dražen Damjanjuk i dr. Boris Pejić, pokazala je da smrt ni kod jedne žrtve nije nastala klasičnim utapanjem.

- Svi su stradali od zapušenja grkljana i dušnika zemljom i muljem ili od mehaničkih povreda, zadobijajući teške prijelome od stijena i drugog materijala koji je padao po njima - izjavio je dr. Damjanjuk, koji je jučer obavio obdukciju i posljednje žrtve jablaničke tragedije.

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. On će najprije klanjati podne-namaz u Čaršijskoj džamiji, a susrest će se i s porodicama nastradalih. Ukop 19 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici, Djevoru i Zlatama, dok će u Jablanici biti proučen tevhid.

Imam džamije u Donjoj Jablanici Semir ef. Jahić, koji se sa svojom porodicom uspio spasiti, u razgovoru za "Avaz" je poručio:

- Nemojte da se ovaj narod zaboravi. Znamo da smo trenutno u fokusu svih medija, cijele države, pa i regije, ali nemojmo da nakon dženaze ovaj narod bude zaboravljen i prepušten sam sebi.

Zajednička osmrtnica: Tragična smrt. Facebook

Poseban režim

Nakon trodnevne žalosti u Jablanici od 6. do 8. oktobra, Dan žalosti u ovom hercegovačkom gradiću proglašen je i za danas. Iz Štaba civilne zaštite HNK uputili su obavijest o posebnom režimu saobraćaja na dan kolektivne dženaze.

Tako će u vremenu od 13 do 17 sati biti pušten saobraćaj na magistralnoj cesti M-17 Mostar – Jablanica, a propuštat će se, rečeno je, vozila isključivo za potrebe dženaze.

Također, „Željeznice FBiH“ organiziraju besplatan prijevoz vozom s polaskom u 11 sati iz Sarajeva sa zaustavljanjem na stanicama Alipašin Most, Ilidža, Blažuj, Binježevo, Hadžići, Pazarić i Konjic. Dolazak u Jablanicu planiran je u 12.56, a povratak u 17 sati.

Molba građanima

- Molimo sve građane da dolaze organizirano te da svoja vozila ostavljaju na području grada, odnosno na mjestima označenim za parkiranje, kako ne bi dolazilo do saobraćajnog kolapsa - naveli su iz Civilne zaštite HNK .

Također, građanima su uputili molbu da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputstvima policijskih službenika i redara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.