POGREŠNO POREĐENJE

Šaćir Filandra za "Avaz" o izjavi Šmita: I visoki predstavnik može pričati gluposti, ili je lapsus, ili svjesna namjera

Ovakvim neodmjerenim izjavama visoki predstavnik "pojeftinjuje" svoju poziciju i kod Bošnjaka, rekao je Filandra

Filandra: Lapsus ili svjesna namjera. Facebook / OHR

prije 3 sata 23 minute

Niz reakcija uslijedio je nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u svojoj izjavi u istu ravan stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i krvoloka, osuđenog na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici, i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića.

Kako je za portal "Avaza" kazao profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Šaćir Filandra, izjava je dokaz da i visoki predstavnik može pričati gluposti.

- Njegova izuzetna pozicija je takve naravi da se s pažnjom sluša sve što govori, čega on mora biti svjestan. U ovom slučaju radi se, ili o lapsusu, ili o svjesnoj namjeri, a to njega treba pitati. Ovakvim neodmjerenim izjavama visoki predstavnik "pojeftinjuje" svoju poziciju i kod Bošnjaka – rekao je Filandra za "Avaz".

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Šmit je gostovao u emisiji na Face TV.

- Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao... Ne Kovačević... Ne možemo imati takvu razliku... Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama - rekao je visoki predstavnik Kristijan Šmit. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.